"De eerste dagen van de NBA free agency waren complete waanzin"

  Irving en Durant

  Kyrie Irving en Kevin Durant spelen volgend seizoen allebei voor de Brooklyn Nets.

  Het NBA-landschap is stevig door elkaar geschud, want de laatste dagen hebben verschillende toppers nieuwe oorden opgezocht. PlaySports-journalist Dennis Xhaët en programmamaker en ex-NBA-commentator Eric Goens laten hun licht schijnen over het woelige begin van de free agency-periode.

  Sinds 1 juli kunnen de NBA-teams in de zogenoemde free agency-periode vrije spelers aantrekken. Doordat bij maar liefst 40 procent van alle spelers het contract deze zomer afloopt, is de keuze enorm groot. De afgelopen dagen waren volgens Dennis Xhaët dan ook complete waanzin.

   

  “In de eerste 8 uur van de free agency-periode gaven alle ploegen samen meer dan 3 miljard dollar uit aan nieuwe spelerscontracten, een record. Dat komt ook omdat het salarisplafond in de NBA opnieuw gestegen is. Het was de gekste dag in free agency die de NBA ooit heeft meegemaakt."

   

  "Er is niet echt een reden dat er zoveel vrije spelers zijn. Het is gewoon een goede zomer, zoals ze dat in Amerika noemen.”

   

  Eric Goens, die de NBA al bijna dertig jaar volgt, merkt wel op dat spelers vandaag meer van ploeg veranderen dan vroeger. “Vroeger had je als ploeg altijd de optie om een speler die einde contract was meer te bieden dan om het even welke concurrerende ploeg."

   

  "Doordat je altijd meer kon verdienen bij je huidige ploeg kreeg je toen wel dynastieën en bleven spelers trouw aan één en dezelfde ploeg. Kijk maar naar Michael Jordan bij de Bulls of Magic Johnson bij de Lakers. Vandaag bestaan er veel kleine regeltjes die ervoor zorgen dat spelers eenvoudiger van ploeg veranderen.”

  1 juli was de gekste dag in free agency die de NBA ooit heeft meegemaakt.

  Dennis Xhaët
  Kyrie Irving

  Kyrie Irving was een rotte appel bij de Boston Celtics.

  "Drie jaar geleden was Brooklyn nog het lachertje van de NBA"

  Heel wat topspelers besloten de afgelopen dagen dus elders een contract te tekenen. De grootste aardverschuiving vond plaats in Brooklyn, dat zowel Kevin Durant van verliezend finalist Golden State als Kyrie Irving van de Boston Celtics wist te overtuigen met contracten van respectievelijk 164 en 141 miljoen dollar (gespreid over vier jaar).

   

  “Wat zij gedaan hebben, daar kan je niet omheen”, klinkt het bij Xhaët. “Drie jaar geleden was Brooklyn het lachertje van de NBA. Ze hebben een paar jaar geleden al hun draft picks, hun toekomst zeg maar, weggegeven om Paul Pierce en Kevin Garnett binnen te halen, die op dat moment, met alle respect, al halfbejaard waren."

   

  "Maar in 3 jaar tijd zijn ze er dankzij hun algemeen manager Sean Marks en coach Kenny Atkinson in geslaagd een goede cultuur neer te zetten en om topspelers te overtuigen.”

   

  Durant scheurde in de vijfde wedstrijd van de NBA-finale wel zijn achillespees, zowat de zwaarste blessure die je als basketbalspeler kunt oplopen. Volgend seizoen komt hij naar alle waarschijnlijkheid niet in actie voor de Brooklyn Nets.

   

  “Je weet natuurlijk niet hoe Durant zal terugkomen, maar het is en blijft Kevin Durant”, maakt Xhaët duidelijk. “Zelfs op 80 procent van zijn kunnen blijft hij beter dan 90 procent van alle andere NBA-spelers. Hun andere superster, Kyrie Irving, is wel fit maar heeft heel de Celtics verpest vorig seizoen. Het valt nog af te wachten hoe dat voor de Nets zal uitdraaien.”

  Kevin Durant

  Kevin Durant komt in zijn eerste seizoen voor de Nets wellicht niet in actie.

  "Verval van de Golden State-dynastie is schrijnend"

  De Golden State Warriors verliezen dus één van hun beste spelers en bovendien is ook sterkhouder Klay Thompson lange tijd uit door een gescheurde linkerkruisband. Volgens Eric Goens gaan zij door een pijnlijke periode.

   

  “Door de blessure van Durant had Golden State nog even de hoop dat andere teams minder geïnteresseerd gingen zijn in Durant, maar dat argument heeft Brooklyn dus volledig van de kaart geveegd. Het verval van de dynastie van Golden State is schrijnend. Ze zijn de hemel in geprezen door de filosofie van de nieuwe managers, maar daar blijft dus nog weinig van over. Money rules!”

   

  D’Angelo Russell maakte wel de omgekeerde beweging van Brooklyn naar Golden State, maar vraag is of hij na zijn uitstekende seizoen in Brooklyn kan bevestigen. Bovendien zouden de Warriors Russell op hun beurt willen transfereren, omdat ze op de positie van spelverdeler met Stephen Curry al een grote vedette in huis hebben. De LA Lakers, nota bene de ploeg die Russell in 2017 naar Brooklyn stuurde, lijkt de voornaamste kandidaat te zijn om hem eventueel binnen te halen.

  D'Angelo Russel

  D'Angelo Russel gaat van Brooklyn naar Golden State.

  Ook de andere teams zaten niet stil

  Uiteraard mengen niet alleen Brooklyn en Golden State zich op de transfermarkt. Ook elders in Amerika verhuizen supersterren van ploeg. Zo maakt Jimmy Butler de overstap van de Philadelphia 76’ers naar de Miami Heat, waar hij het speerpunt van de ploeg wordt.

   

  Ook de Boston Celtics blijven niet bij de pakken zitten en halen met Kemba Walker van de Charlotte Hornets meteen een vervanger voor Kyrie Irving binnen. Ook hier gaat het over contracten van om en bij de 140 miljoen dollar.

   

  Bovendien tonen Utah Jazz, dat onder meer Mike Conley en Bojan Bogdanovic binnenhaalt, en Philadelphia, dat met Al Horford een ervaren speler vastlegt, dat je geen topspelers hoeft te halen om een van de winnaars van de free agency-periode te zijn.

  Kemba Walker

  Kemba Walker is de nieuwste aanwinst van de Boston Celtics.

  "Kawhi Leonard bepaalt wie volgend jaar de favoriet is"

  De beslissing waar uiteindelijk iedereen op zit te wachten is waar Finals MVP Kawhi Leonard, de ster van kampioen Toronto, zal belanden. Xhaët en Goens zijn het erover eens dat zijn beslissing een enorme impact zal hebben op het volgende NBA-seizoen.

   

  “Als de Lakers erin slagen om Leonard te overtuigen om naar Los Angeles te komen, dan zijn de Lakers de absolute titelfavoriet. Maar als hij beslist om te tekenen bij de Clippers of gewoon te blijven in Toronto, dan ziet de NBA er weer helemaal anders uit”, meent Goens.

   

  “Dat maakt het ook zo moeilijk om in de NBA voor 1 ploeg te supporteren. Als diehardsupporter van Barcelona of Manchester City kan je om de zoveel jaren wel een succes verwachten. Dat is in de NBA niet zo vanzelfsprekend.”

   

  Volgens Xhaët kan enkel en alleen Kawhi Leonard bepalen wie de winnaar van  deze free agency-periode wordt. “Niemand weet wat Kawhi gaat doen. Er is geen groter mysterie in de NBA dan Kawhi Leonard."

   

  "De LA Lakers zouden volgens de geruchten de grootste kans maken om hem binnen te halen. De Lakers hebben maar 4 spelers op dit moment en met de contracten van LeBron James en Anthony Davis hebben ze nog net plaats voor 1 "supermax"-contract."

   

  "Als Kawhi kiest om niet naar LA te gaan, zitten ze daar - ondanks de toptransfer van Anthony Davis - wel met een probleem, want de overige vrije spelers zijn hoogstens derderangsspelers. Alles hangt af van wat Kawhi gaat doen. Als hij in Toronto blijft, zijn zij  bij de titelfavorieten. Gaat hij naar LA, dan hebben ze daar het beste trio dat ooit heeft samen gespeeld. Kawhi Leonard zal uiteindelijk bepalen wie als favoriet het nieuwe NBA-seizoen kan aanvatten.”

  Niemand weet wat Kawhi gaat doen. Er is geen groter mysterie in de NBA dan Kawhi Leonard.

  Dennis Xhaët
  Kawhi Leonard

  Kawhi Leonard veroverde dit seizoen de titel met de Toronto Raptors.