• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Messi bij Argentinië: voorlopig 0 op 9, maar dat kan nog 2 op 11 worden

  Messi pakte nog geen enkele trofee met Argentinië.

  Het wil maar niet lukken voor Lionel Messi in het shirt van Argentinië. De nummer 10 van de Albiceleste - o zo succesvol met Barcelona - zit ondertussen aan 9 grote landentoernooien met het A-team zonder hoofdprijs. Telkens liep het wel ergens mis: een overzicht.

  WK 2006: eerste toernooi voor jonge Messi

  Lionel Messi speelde met het WK in Duitsland zijn eerste grote toernooi in het shirt van Argentinië. Hij werd de jongste Argentijn ooit op een WK en scoorde in de groepsfase 1 keer tegen Servië-Montenegro. 

   

  Op zijn 19e verjaardag leek Messi ook in de 1/8e finales tegen Mexico het doel te vinden, maar dat feestje ging niet door na buitenspel. In de volgende ronde kwam Messi niet in actie tegen Duitsland, dat won na strafschoppen.

   

  Na de uitschakeling kreeg bondscoach José Pékerman tonnen kritiek in eigen land omdat hij Messi niet had opgesteld of ingebracht. Pékerman bekocht de uitschakeling met zijn job.

  Copa America 2007: pandoering van Brazilië

  Een jaar later speelde Messi zijn eerste Copa America op het hoogste niveau. In Venezuela schopte Argentinië het tot in de finale, maar daarin was Brazilië een maatje te groot met 3-0.

   

  Onder bondscoach Alfio Basile werd Messi basisspeler, hij scoorde twee keer in het toernooi, maar kon in de finale niets doen aan de Braziliaanse overmacht. Opnieuw kreeg Argentinië veel kritiek in eigen land, maar Messi ontsprong de dans. Zijn jonge leeftijd (20) was voor de Argentijnen een geldig excuus.

  WK 2010: geen goals onder Maradona

  Op het WK in Zuid-Afrika was Messi, ondertussen uitgegroeid tot een wereldtopper bij FC Barcelona, voor het eerst aanvoerder van Argentinië. Voor de derde groepswedstrijd tegen Griekenland kreeg hij van bondscoach Diego Maradona voor het eerst de aanvoerdersband.

   

  Argentinië won zijn groep eenvoudig en ook in de 1/8e finales ging het vlot tegen Mexico. Een ronde later zat het toernooi er net als in 2006 opnieuw op. Weer was Duitsland te sterk, nu met duidelijke 4-0-cijfers.

   

  Voor het eerst kreeg Messi, die niet kon scoren in Zuid-Afrika, zelf bakken kritiek na de uitschakeling. De Argentijnse fans hadden van de beste speler in de wereld verwacht dat hij hun land naar de wereldtitel zou begeleiden. Niet dus. Diego Maradona werd na het WK vervangen door Sergio Batista.

  Copa America 2011: geen sant in eigen land

  Ook tijdens de Copa America van 2011 vond Messi geen enkele keer het doel. De samenwerking met Carlos Tevez verliep niet goed voorin en Argentinië overleefde maar net de groepsfase. 

   

  In de kwartfinales raakte het gastland niet verder dan een 1-1-gelijkspel tegen Uruguay. De wedstrijd ging naar strafschoppen en daarin verloor Argentinië met4-5. Uruguay zou het toernooi winnen, Messi en co dropen opnieuw af.

   

  Batista werd vervangen door Alejandro Sabella, die Messi aanvoerder van het team maakte.

  WK 2014: Duitsland te sterk in de finale

  Messi begon door blessures bij Barcelona met twijfels aan het WK in Brazilië. Argentinië won zijn drie groepswedstrijden zonder veel overschot, telkens was Messi Man van de Match. Voor het eerst sinds 2006 kon hij ook nog eens scoren op een WK, hij deed dat maar liefst vier keer in de groepsfase.

   

  Argentinië ging in de knock-outfase door op zijn elan. Het won achtereenvolgens van Zwitserland, België en Nederland en bereikte daardoor voor het eerst sinds 1990 de WK-finale. Messi scoorde niet meer, maar had wel telkens een belangrijk aandeel in de kwalificatie voor de volgende ronde.

   

  In de finale was Duitsland net als in 1990 de tegenstander. Messi liet een paar uitstekende kansen liggen, iets wat Mario Götze in de verlengingen niet deed. De wereldtitel ging naar Duitsland, Messi kreeg de prijs voor Beste Speler van de FIFA.

   

  Ook de tweede grote finale werd dus een ontgoocheling voor Messi. Na het WK nam Gerardo Martino, die Messi nog kende van bij Barcelona, over van Sabella.

  Copa America 2015: Chili zorgt voor tranen (part I)

  Een jaar later schopten Messi en zijn landgenoten het tot in de finale van de Copa America. Na een indrukwekkende 6-1 in de halve finales tegen Paraguay, mocht het in de eindstrijd tegen Chili niet meer met een sisser aflopen voor Argentinië.

   

  Voor eigen publiek dwong Chili een strafschoppenreeks af. Daarin zette Messi als enige Argentijn zijn elfmeter om. "Derde keer, goede keer", niet dus voor Messi, die opnieuw verkozen werd tot Beste Speler van het toernooi, maar die trofee weigerde. 

   

  Het Argentijnse volk bleef opnieuw achter met een kater van jewelste, voor de zoveelste keer was Messi de schuldige.

  Copa America 2016: Chili zorgt voor tranen (part II)

  Chili was een jaar later ook de grote boeman van Messi en co in de Copa America Centenario in de Verenigde Staten. Opnieuw bereikte Argentinië vrijwel gemakkelijk de finale na demonstraties tegen onder meer Venezuela (4-1) en de VS (4-0).

   

  De eindstrijd tegen Chili ging opnieuw naar strafschoppen, deze keer ging Messi zelf de mist in vanaf de stip. Ook zijn vierde finale met Argentinië zou hij niet winnen, want niet veel later faalde ook Lucas Biglia (ex-Anderlecht).

   

  Na het toernooi kondigde Messi onverwacht zijn afscheid aan van de Argentijnse nationale ploeg. "Ik heb mijn best gedaan en heb vier finales gespeeld, maar het wil maar niet lukken. Het is beter voor iedereen dat ik het voor bekeken houd bij de nationale ploeg", klonk het toen.

  WK 2018: wereldkampioen Frankrijk maatje te groot

  In de aanloop naar het WK in Rusland kwam Messi terug op zijn beslissing. Hij maakte de hele kwalificatiecampagne mee met Argentinië, dat zich maar op het nippertje kon plaatsen voor het WK.

   

  In Rusland ging het niet veel beter onder driftkikker Jorge Sampaoli. In de groepsfase verloor Argentinië kansloos van Kroatië, maar ging het toch als tweede door naar de 1/8e finales. Daarin kreeg het van latere winnaar Frankrijk een mokerslag te verwerken: 4-3, nadat het 1-2 voor stond.

  Copa America 2019: Brazilië velt Messi opnieuw

  Het voorlopig laatste grote toernooi van Messi met de nationale ploeg zit er nog maar sinds deze nacht op. In de Superclasico tegen Brazilië waren Messi en co vannacht niet minder dan de Brazilianen, maar die toonden zich efficiënter.

   

  Voor de negende keer in evenveel toernooien gaat Messi niet met de oppergaai naar huis. Komt er ooit een einde aan die reeks?

   

  Lees ook: Efficiënt Brazilië houdt Messi en Argentinië uit finale Copa America

   

  Lees ook: Messi: "Alles zat tegen, ook de ref en VAR"

  Komen er nog kansen?

  Messi is nog altijd maar 32 en heeft nog wel wat te gaan op het hoogste niveau. Als hij nog drie seizoenen profvoetballer blijft, krijgt de kleine Argentijn nog twee kansen om een groot toernooi te winnen met Argentinië.

   

  Door een reglemenstwijziging van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL wordt de Copa America vanaf 2020 in de even jaren gespeeld. Daardoor staat er volgend jaar opnieuw een Copa op het programma, in Argentinië en Colombia. Messi krijgt dus de kans om voor eigen volk een einde te maken aan zijn slechte reeks.

   

  Daarna is het wachten tot het WK in Qatar van 2022. Dat wordt gespeeld in het najaar (november en december) en op dat moment zal Messi 35 jaar oud zijn.