• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Dag 3 op Wimbledon volgens Dirk Gerlo: over reuzen en trollen

  Reilly Opelka

  Reilly Opelka is de grootste man van het circuit.

  Niet het sprookje van Cori Gauff, maar wel 2 andere sprookjesfiguren krijgen de aandacht van Dirk Gerlo in zijn dagelijkse blik op Wimbledon: de Amerikaanse reus Opelka en de strijd van Steve Darcis tegen de twittertrollen.

  Reilly Opelka, tall man standing

  Het was gisteren een behoorlijk rustige dag op Wimbledon. Dat Stan Wawrinka verloor is jammer voor hem, het geeft ons de kans om de spot te richten op de reus die hem versloeg, de 21-jarige Amerikaan Reilly Opelka.

   

  Reus mag u letterlijk nemen. Opelka is met zijn 2 meter en 11 centimeter de grootste tennisser van het hele pak. Straffer nog, hij is de grootste tennisser ooit. 4 jaar geleden feestte Opelka hier voor het eerst, hij won toen Wimbledon bij de junioren. De snelle doorstoot naar de top werd voorspeld, maar die kwam er niet.

   

  Tot einde vorig jaar tenniste Opelka op het lager gequoteerde Challengercircuit. Hij sukkelde ook met een opstoot van mononucleose en bleef zo een tijd aan de kant. Maar sinds de herfst van vorig jaar gaat het plots razendsnel. De voorbije 6 maanden klom Opelka van net buiten de top 100 naar nu net geen top 50, onder andere dankzij zijn eerste titel op het ATP-circuit in New York.

   

  Ondanks zijn lengte is Opelka enorm wendbaar op de baan. Zijn grootste wapen is uiteraard zijn opslag, maar coach Jay Berger leerde hem ook agressief te tennissen. Met zo’n opslag moet je ook risicovoller durven te spelen, is de redenering. Zegt Opelka zelf: "Tegenstanders zouden van mij moeten denken dat ik een nachtmerrie ben om tegen te tennissen. Maar ik werk echt op alle aspecten van mijn tennis, het doel is om een grandslamtitel te winnen en dan moet je alles beheersen, ook het mentale hoofdstuk.“

   

  Je zou kunnen denken dat tennis uiteraard de grote passie is van Opelka, maar dat is fout. Basketbal is zijn favoriete sport. Als we hem mogen geloven,  dan was hij liever basketballer geworden. Hij heeft die sport nooit competitief gespeeld, maar als hij thuis is oefent hij elke dag, speelt hij pleintjesbasket.

   

  In de derde ronde neemt Opelka het op tegen een andere, meer ervaren reus, Milos Raonic. Moment om te zien hoe dicht Opelka op zijn 21e bij de echte top aanleunt.

  Steve Darcis

  Steve Darcis weet wat hij van twittertrollen denkt.

  Darcis geeft twittertrollen lik op stuk

  Steve Darcis heeft dus opgegeven kort voor het waarschijnlijke einde (verlies) van zijn match tegen de Spanjaard Bautista Agut. Door een virus op de longen recupereerde hij na de lange rally’s niet meer en hij wou geen risico nemen. Kan ik inkomen.

   

  Kwam daarbij dat de umpire had gedreigd om Darcis een boete te geven omdat hij een paar keer discreet had gespuwd om wat slijmen los te maken. Feit is, een pak gokkers zag zo wel hun pronostiek in het water vallen.

   

  Meteen na de opgave van Darcis sloegen de twittertrollen dan ook driftig toe. Het ging van enigszins matig nog “you are such a joke“ in gradaties naar “asshole, coward, you motherfucker“, naar @ariff_, die zijn collega-trollen mijlenver achter zich liet met zijn (inmiddels verwijderde) tweet “hope you die soon by coughing, you fuckface”.

   

  Ik heb er nog even over gepraat met Darcis, die zei dat hij niet ging reageren op wat hem allemaal toegewenst werd. Maar op de doodswens van @ariff_ reageerde hij wel gevat en met een hartje zelfs: “I think I will, thank you."

   

  Het is natuurlijk niet nieuw dat gokkers zo reageren, weet Darcis: “Als je verliest, moet je je blijkbaar maar laten beledigen op Instagram, op Twitter of op Facebook. Het tennismilieu laat toe dat de spelers worden uitgescholden. De tennisautoriteiten laten toe dat er gegokt wordt. Het is dus niet verrassend dat er zo een wangedrag is."

   

  "Als ik ze nu voor me had, zou ik er misschien op willen slaan, maar niet reageren is het beste. Zij willen gewoon geld verdienen  met hun pronostiek en dat pakt dan verkeerd uit. Als men dit verbood, dan zou er geen probleem zijn.” Maar dat verbod, vrees ik voor Darcis en zijn collega’s, zal er niet meteen komen.

   

  Dirk Gerlo