Tour de France pakt uit met bonificaties op 8 cols

  Bonificatieseconden in de Tour de France zijn niet nieuw, maar de formule in deze editie is gewijzigd. Op 8 cols, verspreid over evenveel etappes, zullen de renners 8, 5 of 2 extra bonificatieseconden kunnen sprokkelen. 

  Traditiegewijs zijn er 10, 6 en 4 bonificatieseconden te verdienen bij elke finish, op de (ploegen)tijdrit na. Vorig jaar vielen er in de finales van de eerste 9 Tour-etappes eenmalig bonificatieseconden te rapen. Nu probeert men een andere nieuwigheid uit: de bonificaties worden toegewezen aan 8 cols tijdens de ritten. "Dit doen we om aanvallers te belonen. Het gaat om 8, 5 of 2 seconden", zegt Tourbaas Christian Prudhomme. 

   

  Zo heb je volgens Prudhomme niet alleen bonificaties aan de finish, maar ook onderweg en dat zal sommige klassementsrenners misschien inspireren om iets te ondernemen. "Al beseffen we natuurlijk ook dat het de renners zijn die de koers maken, maar hopelijk grijpen ze deze kans." 

   

  Op de cols in volgende etappes liggen 8, 5 of 2 extra bonificatieseconden te wachten:

   

  • rit 3: Côte de Mutigny (3e cat.)
  • rit 6: Col des Chevrères (2e cat.)
  • rit 8: Côte de la Jaillière (3e cat.)
  • rit 9: Côte de Saint-Just (3e cat.)
  • rit 12: Hourquette d'Ancizan (1e cat.)
  • rit 15: Mûr de Péguère (1e cat.)
  • rit 18: Col du Galibier (buiten cat.)
  • rit 19: Col de l'Iseran (buiten cat.)

  Het gaat om 8, 5 of 2 seconden op de top van bepaalde beklimmingen. Zo heb je niet alleen bonificaties aan de finish, maar ook onderweg en dat zal sommige klassementsrenners misschien inspireren om iets te ondernemen. 

   

  Christian Prudhomme