"De Belgian Cats zullen moeten leren omgaan met die stress"

  Belgian Cats

  De Belgian Cats konden hun beste basketbal nog niet laten zien op dit EK.

  Een schoonheidsprijs kregen de Belgian Cats na hun match tegen Slovenië niet, een ticket voor de kwartfinales van het EK basketbal gelukkig wel. "Toch ben ik niet gerustgesteld, eerder verontrust", zegt commentator Carl Berteele.

  Van de stress heb ik er een paar grijze haren bij, maar stress hadden de speelsters duidelijk ook. Ze hebben moeite om om te gaan met hun nieuwe status. Het is niet meer het onbekende, kleine België. Iedereen wil nu van de Cats winnen. Dat gevoel is in de ploeg geslopen en heeft hen de benen afgesneden.

   

  Tegen Slovenië waren de Cats onkennelijk, soms zelfs ontluisterend. Na Wit-Rusland zeiden we dat het de slechtste match ooit van de Cats was, maar dit kwam toch dicht in de buurt. Het was niet goed, we konden onze ogen niet geloven op sommige momenten.

   

  België heeft dan wel gewonnen, maar ik ben niet gerustgesteld, eerder verontrust. De Cats zullen onthouden dat ze sterk hebben teruggevochten, maar dat is niet voldoende. Dit mag niet meer gebeuren. Ze moeten leren omgaan met die stress. Die stap moeten ze nog zetten.

   

  Een lichtpuntje was wel de heropleving van Julie Allemand. Ze noemde het zelf ook een opluchting. Ze heeft zichzelf teruggevonden. Haar eerste shots gingen meteen binnen en de stress viel van haar af. Omdat Meesseman in de tang zat en de shots van Kim Mestdagh er niet uitkwamen, moest onze derde ster haar verantwoordelijkheid nemen. Gelukkig deed ze dat, want we waren onze koffers al aan het pakken in ons hoofd.

  "Ik denk dat er nu wat stress van hen zal afvallen"

  Een ander euvel is dat er niet veel van de bank komt. Tegen Rusland was geen enkele rotatie een verzwakking, nu wel al een tijdje. Dat moet anders tegen Frankrijk, wat ook een totaal andere match zal worden. De speelsters kennen elkaar door en door, het is een ander soort basketbal ook.

   

  Ik denk dat na deze alles-of-niets-match er toch wat stress van de Cats zal afvallen. Ze kunnen nu misschien bevrijd spelen. En als we de Fransen donderdag kloppen, zullen we achteraf kunnen zeggen dat we hen zand in de ogen hebben gestrooid. Positief is ook dat een mogelijke halve finale tegen Hongarije of Groot-Brittannië zou zijn. Dan lonkt zelfs de finale.

   

  Carl Berteele