Wilmots ontdekt Iran: "Het is hier misschien zelfs veiliger dan in Europa"

  Wilmots is onder de indruk van de faciliteiten voor de nationale ploeg van Iran.

  Na een lange paringsdans is Marc Wilmots dan toch gezwicht voor de aanbieding van Iran. Zijn eerste ervaringen waren alvast positief: "Toen ik hier aankwam, viel mijn mond open van verbazing."

  "Stadion voor 100.000 toeschouwers, een biljartlaken, ..."

  Iran is het 3e land op een rij waarvan Marc Wilmots bondscoach wordt, na België en Ivoorkust. "Ik heb toch wat getwijfeld en de boot eerst afgehouden, maar ze zijn ver gegaan om mij aan te trekken", zegt hij in een gesprek met Sporza.

   

  "De voorzitter is uiteindelijk naar België gekomen om te babbelen en ik ben vervolgens zelf 3 dagen naar Teheran gegaan om de faciliteiten te inspecteren. Toen ik daar aankwam, viel mijn mond open van verbazing: een stadion voor 100.000 toeschouwers, een grasmat als een biljartlaken en een sportcentrum vergelijkbaar met Tubeke, waar alles aanwezig is."

   

  Maar waarom haalde Iran alles uit de kast om Wilmots binnen te hengelen? "Hun vorige bondscoach Queiroz heeft uitzonderlijke resultaten gehaald. Met hem ging Iran altijd naar het WK. Maar ze willen mij omdat ze Iran net als België ook concurrentieel willen krijgen. Bovendien vonden ze dat de speelstijl onder Queiroz niet offensief genoeg was."

  "Zoek verschillende ingrediënten om lekkere soep van te maken"

  Iran heeft 80 miljoen inwoners en is volgens Wilmots zot van voetbal. Het potentieel is dan ook enorm. "Er is hier veel talent aanwezig. Ik heb hier een keeper die niemand kent, maar die bij elke topclub in Europa zou kunnen spelen."

   

  "Ik heb ook een aanvaller van 18 jaar laten debuteren. Die had met de U17 2 keer gescoord tegen Duitsland. Hij viel in en scoorde meteen een doelpunt tegen Syrië. En ik ben ervan overtuigd dat er nog zulke talenten rondlopen. Die moeten we vinden. Ik vind het leuk om als bondscoach de verschillende ingrediënten te zoeken om er een lekkere soep van te maken."

   

  "Dan blijft enkel de vraag over hoe we willen spelen. Je kunt natuurlijk niet in 3 trainingen alles veranderen, maar in de oefenmatch tegen Zuid-Korea kregen we al meteen 16 kansen. Dat hadden ze hier nog nooit gezien. Er stond een Iran dat niet bang was en vooruit durfde te spelen. Het plan is om die filosofie over te nemen bij alle jeugdteams."

   

  Natuurlijk is de ambitie bij Iran niet dezelfde als eerder bij België. "Met de Rode Duivels dacht ik altijd: we gaan naar daar om dat toernooi te winnen. Nu is dat anders. Maar ook met Iran kun je verrassen. Het overleefde nog nooit de groepsfase van een WK. Dat lijkt me een leuke uitdaging."

  Wilmots coachte Iran al in twee vriendschappelijke duels.

  "Het is hier misschien zelfs veiliger dan in Europa"

  De faciliteiten en het potentieel mogen dan indrukwekkend zijn in Iran, toch zal het voor Wilmots ook een beetje een cultuurshock worden. "Maar ik hou ervan nieuwe landen te ontdekken. Ik ben nieuwsgierig. Ik was al in Europa en Afrika aan de slag en nu leer ik Azië kennen."

   

  "Het klopt dat de vrouwen hier met een hoofddoek rondlopen en dat mannen en vrouwen aparte stranden hebben. Maar dat is de cultuur hier, je past je aan."

   

  "Ik ben vooral in Teheran geweest en wat me daar is opgevallen, is dat alles heel proper is. Je ziet overal bloemen. Ik vind het een Europese stad, het is echt formidabel. En ons trainingscentrum is een magische plek, met de bergen op de achtergrond."

   

  "Over politiek wil ik me niet uitspreken, want ik ben hier voor de sport. Maar van onveiligheid heb ik niets gemerkt. Het is hier misschien zelfs veiliger dan in Europa, want er is veel meer controle. Alles is hier duidelijk: geen alcohol, geen dit, geen dat,... Dat is een mentaliteit die ik apprecieer. Omdat er ook veel respect is op alle niveaus hoef ik op de training ook geen politieagent te spelen."

   

  De taal zal wel een aanpassing vergen voor Wilmots. "Dat zou je denken, maar 70% van de spelers begrijpt gewoon Engels. De andere 30% kan ik via mijn assistent bereiken. Vahid Hashemian is een 50-voudige international die tot voor kort de U17 van Hamburg trainde. Ik wil hem zoals Advocaat met mij deed hogerop helpen. Met hem kan ik in het Duits praten en hij vertaalt het dan naar het Perzisch."

  "Die match tegen Vital komt er sowieso"

  Marc Wilmots vormde bij de Rode Duivels en een onafscheidelijk duo met Vital Borkelmans, maar na dat verhaal gingen de twee hun eigen weg. Borkelmans zelf koos een jaar geleden al voor een avontuur in het Midden-Oosten, als bondscoach van Jordanië.

   

  "Vital is blij dat hij de nummer 1 kan zijn nu. Ik vind het fantastisch. Ik zag hem onlangs toevallig op het vliegtuig en ik zei: "Vital, we moeten toch een match tegen elkaar spelen." En we gaan dat ook doen. Eerst afwachten of we niet tegen elkaar moeten in de kwalificatie. Maar die match tegen Vital komt er sowieso."

  Het gesprek met Wilmots