1 jaar na wereldgoal tegen Japan: "Op zelfde hoogte als goal tegen Argentinië in 1982"

  Nacer Chadli

  Nacer Chadli rondt een prachtige tegenaanval af.

  We zijn vandaag 2 juli 2019. Exact 1 jaar geleden beleefden we als Belgisch voetballiefhebber een van de meest magische momenten ooit. Nacer Chadli bevrijdde toen met een perfect uitgevoerde counter de Rode Duivels tegen Japan op het WK. Tijd om terug te blikken met Frank Raes, onze tv-commentator toen. 

  1. 40' - Geel - Gaku Shibasaki
  1. 90+4' - Doelpunt - Nacer Chadli (3 - 2)
  2. 81' - Verv. Genki Haraguchi door Keisuke Honda
  3. 81' - Verv. Gaku Shibasaki door Hotaru Yamaguchi
  4. 74' - Doelpunt - Marouane Fellaini (2 - 2)
  5. 69' - Doelpunt - Jan Vertonghen (1 - 2)
  6. 65' - Verv. Yannick Carrasco door Nacer Chadli
  7. 65' - Verv. Dries Mertens door Marouane Fellaini
  8. 52' - Doelpunt - Takashi Inui (0 - 2)
  9. 48' - Doelpunt - Genki Haraguchi (0 - 1)

  "Een van de hoogtepunten in mijn carrière"

  "De wedstrijd tegen Japan is toch een van de hoogtepunten uit mijn WK-carrière. En zeker voor heel België", stelt Frank Raes duidelijk. "De wedstrijd was om meerdere redenen iconisch, stelt Raes. Niet enkel door de goal van Chadli."

   

  "We kwamen 0-2 achter in die partij. Het rommelde, de verdediging werd makkelijk uit elkaar gespeeld. Het had in principe na die match gewoon over kunnen zijn. De wereld had anders kunnen draaien. Deze generatie kon de stempel gekregen hebben van "talent, maar net niet goed genoeg" en misschien was Roberto Martinez dan geen bondscoach meer van België."

   

  Maar in de 70e minuut kwam de kentering, met het doelpunt van Jan Vertonghen. "Pas dan vertrok de trein voor de Rode Duivels en kreeg je nog de iconische wedstrijd die iedereen voor altijd zal onthouden", aldus Raes.

  We kwamen 0-2 achter in die partij. Het rommelde, de verdediging werd makkelijk uit elkaar gespeeld.

  Frank Raes

  VIDEO: De goal op de tonen van Celine Dion

  "Het kon, net als in 1986 tegen de Sovjet-Unie, helemaal anders uitgedraaid zijn"

  Frank Raes vergelijkt de match tegen Japan van vorig jaar op het WK met twee andere iconische WK-duels van de Rode Duivels. "Je kan de match tegen Japan wat vergelijken met die van tegen de Sovjet-Unie in 1986", zegt hij om te beginnen. 

   

  "We stonden toen 1-2 achter toen Igor Belanov tegen de paal trapte. Als het daar 1-3 werd, was de match voorbij. Dan stootte België niet door tot uiteindelijk de halve finales en werden Gerets, Ceulemans en co niet onthaald als helden op de Grote Markt van Brussel."

   

  "Hetzelfde verhaal als tegen Japan. Verloor je daar, dan kreeg je geen topduel tegen Brazilië, geen bronzen medaille en geen feestje in Brussel."

   

  Daarnaast vergelijkt Raes de goal van Chadli met die van Erwin Vandenbergh tegen Argentinië in 1982. "Die goals zijn eigenlijk de mooiste die ooit door een Belg op een WK werden gemaakt. Ik zet ze op gelijke hoogte. De goal van Vandenbergh was ook wel zeer speciaal. Het kleine België klopte toen wereldkampioen Argentinië met sterspeler Diego Maradona."

   

  Kijk hieronder naar het doelpunt van Erwin Vandenbergh in 1982:

  "Het moment waarop de goal valt, maakt het iconisch"

  Maar de goal an sich van Chadli valt natuurlijk niet te vergelijken met die van Vandenbergh. "De counter tegen Japan was van de helderste soort. Ze was perfect van uitvoering. Alles zat gewoon juist", zag Frank Raes een jaar geleden in Rusland.

   

  Ook het moment was speciaal. In de laatste seconden en dat op een eindronde van een WK. "Je kan een perfecte goal maken, maar die uiteindelijk minder van belang is. Axel Witsel scoorde eens een perfecte omhaal tegen Gibraltar, maar dat staat niet in verhouding met die goal tegen Japan."

   

  "Op dat moment, die perfecte counter uitspelen om zo door te stoten naar de volgende ronde op het WK, dat maakt deze match en goal zo iconisch."

  Voor Frank Raes is België - Japan een van de hoogtepunten uit zijn WK-carrière.

  Uitsmijter: Fans gaan uit hun dak in Antwerpen

  Herbeleef het WK van de Duivels in "Bronzen Belgen"