• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vandegoor: "Het leven van Tim Merlier neemt een nieuwe wending"

  Christophe Vandegoor.

  Tim Merlier (26) rijdt het komende jaar met de Belgische driekleur rond zijn schouders. Na zijn overwinning op het BK is de vraag wat de toekomst brengt voor de veldrijder die op de weg plots zijn stempel begint te drukken. Sporza-wielerjournalist Christophe Vandegoor zoekt antwoorden.

  Afwezigheid van grote namen

  Tijdens het BK zondag waren de grote kanonnen onmondig in de finale. Dat heeft te maken met het snelle begin van de wedstrijd op de kasseien. In het eerste anderhalfuur tot twee uur is er enorm hard gekoerst en lag het peloton in stukken en brokken uit elkaar. Dat heeft er geweldig ingehakt.

   

  De tweede reden van het koersverloop zonder grote vedetten: door de vlucht met Remco Evenepoel, Dries De Bondt en Lotto-renners Wallays en Dewulf waren twee grote blokken een hele tijd lang vooraan vertegenwoordigd. Bij Lotto geloofden ze heel hard in Jelle Wallays om het af te maken.

   

  En nog een derde reden: er waren te veel lange, rechte stukken, waardoor een vluchter niet uit het zicht kon verdwijnen. Dat moedigt niet aan tot aanvallen. 

  Misschien is dat een verklaring waarom de Van Avermaets van deze wereld zelfs niet eens iets geprobeerd hebben.

  De geboorte van een topsprinter

  Tim Merlier maakte het af in de sprint. We zien met hem de geboorte van een topsprinter. Dat zeggen in elk geval de coureurs in het peloton. Zijn ploegmaats, maar ook andere jongens die met hem gekoerst hebben.

   

  Merlier heeft de voorbije weken indruk gemaakt, in de Ronde van België en de Elfstedenronde. Ze zeggen allemaal: "Merlier is de rapste die we hebben in dit peloton".

   

  Zijn parcours dit seizoen is opvallend: een soort van eenmansploegje in het veldrijden, een beetje in niemandsland vertoevend, en dan plots - een paar dagen voor de start van de Ronde van België - kreeg Merlier een contract bij de ploeg van Mathieu van der Poel en zien we zowat de snelste inburgering van een renner in een nieuw team.

   

  Iedereen in die Corendon-ploeg heeft meteen beslist om voor Merlier te rijden, omdat ze zijn potentieel zagen. Als je het dan ook nog afmaakt, maakt dat indruk. Ik vind het zelfs geen gekke opmerking als je je afvraagt of het voor Merlier wel bij deze ene Belgische titel zal blijven, gezien de BK-parcoursen van de komende jaren.

   

  Tot nu toe was Merlier de slaapgenoot van Wout van Aert, maar vanaf nu neemt zijn leven een nieuwe wending.

  Christophe Vandegoor in Sportweekend over Tim Merlier: