"Het wordt moeilijker voor de grote 3 om makkelijk in de 2e week te geraken"

  Nadal, Federer en Djokovic.

  Gisteren liet Johan Van Herck zijn licht schijnen over de Belgische inbreng op Wimbledon, vandaag staat de Daviscup- en Fed Cup-kapitein stil bij de internationale toppers. Zo voorspelbaar de mannen lijken, zo onvoorspelbaar ogen de vrouwen. 

  "Mannen? Gewoon een uiterst getalenteerde generatie"

  Bij de mannen is de top 3 gebeiteld, bij de vrouwen krijgen we als het ware week na week andere winnaressen. "Bij de mannen heb je een uiterst getalenteerde generatie. Zij - Djokovic, Federer en Nadal - zijn gewoon ongelofelijk sterk", zegt Johan Van Herck.

   

  "Wat zij telkens presteren op grandslamtoernooien, daar moet je veel respect voor hebben. En dat heeft ook wel zijn charme. Maar ik verwacht dat de jongeren er snel aankomen en dat zou ook goed voor het tennis zijn."

   

  Welke youngster moet de deur dan helemaal openbeuken? "Het moet toch van Zverev, Tsitsipas en Shapovalov komen. Zij missen misschien nog wat ervaring en body op de belangrijke momenten. Je moet twee weken enorm geconcentreerd zijn in een best-of-5 en dat heeft een enorme impact op het lichaam."

   

  "Maar het zal toch moeilijker worden voor de grote drie om makkelijk in de tweede week te geraken. Zo zal Nadal met deze loting van bij het begin top moeten zijn. Dat is toch een verschil met een paar jaar geleden, waar de eerste week eigenlijk een opwarmertje was."

  Federer klopte Goffin vorige week in Halle.

  "Williams? Je kunt het je niet veroorloven om niet 101 procent voor je carrière te gaan"

  Bij de vrouwen is het veld een stuk breder. Serena Williams lijkt met 101 dingen bezig. "Als je niet 100 procent met je carrière bezig bent en te veel met randzaken, dan ben ik ervan overtuigd dat ze nooit alleen recordhoudster met grandslamzeges zal worden. Je kunt het je niet veroorloven om niet 101 procent voor je carrière te gaan."

   

  Ashleigh Barty won Roland Garros en is intussen de nieuwe nummer 1 op de WTA-ranking. Kan zij een bisnummer opvoeren op het gras? "Het zal ook voor haar een nieuwe situatie zijn als nummer 1. De verwachting en de druk zullen anders zijn."

   

  "Voor gras heeft ze wel het ideale spel. Ze is misschien de grootste favoriete, al is dat bij de vrouwen heel moeilijk. Het ligt enorm open. En die onvoorspelbaarheid vinden fans ook wel leuk."

   

  "Je hebt geen uitgesproken favoriete. Kerber, Pliskova, Kvitova, Williams, Osaka, Azarenka: je kunt moeilijk zeggen wie over twee weken in de finale staat."