3 redenen waarom u de clash tussen Frankrijk en de VS niet mag missen

  Al sinds de loting voor dit WK wordt er uitgekeken naar het topduel tussen Frankrijk en de VS.

  Het WK voetbal voor vrouwen maakt zich vanavond op voor dé kraker van dit wereldkampioenschap. Het kwartfinaleduel tussen thuisland Frankrijk en de favorieten uit de Verenigde Staten is voor iedereen de finale avant la lettre. Stef Wijnants, commentator vanavond, somt op waarom u deze topconfrontatie niet mag missen.

  Lyon, het Real Madrid van het vrouwenvoetbal

  Frankrijk en de VS worden gezien als de twee beter voetballende landen van het moment. Hoe moeten we die krachtverhouding van vanavond in Parijs zien? "Frankrijk heeft met Lyon de beste ploeg ter wereld. Lyon heeft de Champions League nu al voor de vierde keer na elkaar gewonnen. Ze zijn dus een beetje het Real Madrid bij de vrouwen", aldus Wijnants.

   

  En laat nu net de ruggengraat van de Franse nationale vrouwenploeg bestaan uit spelers van datzelfde Lyon. "Zeven speelsters die je vanavond aan het werk zult zien, spelen voor Lyon. Vooral in het middenveld en in de verdediging heb je een pak sterkhouders." In de rand: Red Flame Janice Cayman gaat volgend seizoen bij Lyon spelen.

  Amandine Henry, aanvoerder en een van de sterkhouders bij Frankrijk.

  Bijna geen zwakke punten bij beide landen

  Volgens Wijnants zal de neutrale voetbalkijker vanavond alle facetten voorgeschoteld krijgen die je in een voetbalmatch wil zien. "Beide teams beschikken over duelkracht, snelheid, techniciteit en tactisch vernuft."

   

  We gaan het rijtje af. "Qua duelkracht is het langs Franse zijde uitkijken naar het centrale duo achterin Renard-Mbock. Dat is samen 1 blok graniet. De Amerikanen hebben hun power dan weer in het middenveld, met speelsters als Ertz, Horan en Mewis."

   

  Op het gebied van snelheid wijst Wijnants naar het Franse duo Majri en Diani. "De snelheid die zij hebben, ook met de bal aan de voet, daar zal iedere toeschouwer van opkijken."

  Het WK leeft, zeker bij de landen die meedoen. Wie nog een ticket wil kopen voor Frankrijk - VS, moet al rekenen op prijzen tussen de 6.000 en 10.000 euro.

  Stef Wijnants

  Naar techniciteit toe wordt het een opbod tussen de twee landen. "Frankrijk heeft Le Sommer en Henry. Die laatste werd op het vorige WK net niet verkozen tot beste speelster van het toernooi. Bij de VS moet je Lavelle in de gaten houden. Ze is sterk aan de bal en ook nog eens tweevoetig. Ook Heath is een en al pure technische klasse."


  Wijnants ziet weinig tot geen zwakke punten bij beide landen. "Als ik toch eentje moet opnoemen, dan kunnen de diepe spitsen mij niet bekoren. Gauvin bij Frankrijk werkt hard, maar de verfijning is er niet. Morgan bij de VS, ook al wordt ze enorm gehypet, heeft het moeilijk. Buiten haar 5 goals en 3 assists tegen Thailand (het werd 13-0, red.) is haar bijdrage op dit toernooi vrij miniem."

  Duurste vrouwenmatch ooit

  Tot slot kunnen we niet om de grote interesse heen die hangt rond deze partij. Al van bij de loting in december vorig jaar was het al duidelijk dat deze kwartfinale tussen Frankrijk en de VS de finale avant la lettre moest worden. 

   

  "Die interesse vertaalt zich ook in de prijzen die momenteel courant zijn indien je een ticket wil kopen", zegt Wijnants. "Wie een kaartje wil, moet al gauw tussen de 6.000 en 10.000 euro betalen, zo laat ik mij vertellen."

   

  Het WK leeft dus, zeker bij de landen die hier aanwezig zijn. "Het vibreert momenteel in Parijs. Iedereen wil erbij zijn. En ga er maar van uit dat morgen Valenciennes wordt overspoeld met Nederlanders."

  Alex Morgan (foto links) zit momenteel aan 5 goals op dit WK. Megan Rapinoe (foto rechts) was in de 1/8e finales met twee penaltygoals van goudwaarde voor de VS tegen Spanje.

  Ervaring als doorslaggevende factor?

  Met wat we nu weten, welk land zal volgens Wijnants doorstoten naar de halve finale? "De twee landen liggen dicht bij elkaar, maar volgens mij gaat de ervaring het uiteindelijk halen. De VS is het meest succesvolle land op het gebied van het vrouwenvoetbal. De ervaring die ze hebben, drie keer wereldkampioen en vier keer olympisch kampioen, zal hen over de streep trekken."

   

  Wie wil weten hoe het komt dat de Amerikaanse vrouwen al zo lang heersen in het vrouwenvoetbal, moet hier de uitleg van Imke Courtois maar eens bekijken.

  Bekijk hier nog eens hoe Frankrijk en de VS zich plaatsten voor de kwartfinales