De boeken en het verbluffende geheugen van Dejan Veljkovic

  Spilfiguur Dejan Veljkovic.

  Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Ivan Leko, noemde de verklaringen van spijtoptant Dejan Veljkovic bij het parket over de ex-trainer van Club Brugge gisteren "verhaaltjes en verzinsels". "Een beschadigingsoperatie". Veljkovic zelf ondersteunt zijn verklaringen met een fors uit de kluiten gewassen (papieren) boekhouding, die hij 15 jaar lang heeft bijgehouden. En met een fenomenaal geheugen voor cijfers. Sporza-journalist Peter Vandenbempt doet het verhaal.

  Lange rij kartonnen dozen

  Bij zijn arrestatie leggen speurders beslag op een vele meters lange rij kartonnen dozen: de administratie van makelaar Dejan Veljkovic. In die dozen zitten mapjes, één voor elke transactie (transfers, contracten voor spelers of trainers...) die de Servische Belg heeft gedaan.

   

  In de mapjes zitten alle officiële documenten zoals volmachten, contracten, afgesproken commissies met betalingstermijnen, betalingsbewijzen...

   

  Maar ook telkens een overzicht van de ‘zwarte’ commissies die voorzien zijn, waarbij de ‘begunstigden’ met hun initialen genoteerd staan. Daarachter staat het bedrag dat is afgesproken en een overzicht van wat er al betaald is en nog betaald moet worden.

   

  Want net als voor de officiële commissies geldt ook voor het smeergeld dat het in schijven wordt betaald, gespreid over de duur van het contract of samen met de schijven van een transferbedrag.

  Onbetaalbare schat aan informatie

  Het is een onbetaalbare schat aan informatie voor de onderzoekers, maar dan enkel met de medewerking van de makelaar zelf. De speurders hebben Veljkovic nodig, onder meer om de namen achter de initialen te onthullen. Wat hij na zijn akkoord over een statuut als spijtoptant ook heeft gedaan.

   

  Het heeft een lange lijst met namen van bekende trainers, assistenten, spelers, sportieve en andere clubbazen opgeleverd, die volgens Veljkovic de voorbije 15 jaar zwart geld hebben gekregen.

   

  Voor sommigen gaat het om één keer een relatief klein bedrag van een paar duizend euro, voor anderen is het structureel en gaat het om substantiële bedragen. 

  Uit het blote hoofd en nagenoeg foutloos

  Het is aan het gerecht om te bewijzen dat de verklaringen van Veljkovic ook kloppen, maar het bestaan van een dergelijke, gedetailleerde boekhouding van al vele jaren sterkt de speurders in hun overtuiging dat Veljkovic dit niet verzonnen kan hebben.

   

  Bovendien verbaast Dejan Veljkovic zijn ondervragers met een verbluffend geheugen over al die transacties.

   

  Hij kan uit het blote hoofd en nagenoeg foutloos alle details en cijfers, ook uit een verder verleden, opsommen. Wat voor de speurders de geloofwaardigheid van zijn verklaringen nog doet toenemen.

   

  Maar of het één en ander volstaat om de verdachten ook voor een rechtbank te laten veroordelen, moet nog blijken.