• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  UCI schorst Preidler en Denifl, De Gendt wil bergtrui ontvangen

  Denifl zit op het strafbankje.

  De Internationale Wielerunie UCI heeft twee renners geschorst die betrokken zijn bij de bloeddopingzaak Operation Aderlass. Het gaat om de Oostenrijkers Stefan Denifl en Georg Preidler. Zij bekenden eerder al klant te zijn geweest van de omstreden sportarts Mark Schmidt.

  De UCI gaat met de schorsingen mee in het besluit van de Oostenrijkse antidopingorganisatie ÖADR, die oordeelde dat Preidler en Denifl de antidopingregels hebben geschonden.

   

  Beide wielrenners zijn voor vier jaar geschorst, van 5 maart 2019 tot 4 maart 2023. Preidler en Denifl kunnen nog in beroep bij sporttribunaal TAS.     

   

  Eerder legde de UCI al (voorlopige) sancties op aan de Italiaan Alessandro Petacchi, de Slovenen Kristijan Koren en Borut Bozic en de Kroaat Kristijan Durasek.

   

  Schmidt is de spil in het dopingschandaal dat eind februari uitbrak rond de WK noordse ski in Oostenrijk. De arts coördineerde vanuit zijn praktijk in Erfurt honderden illegale bloedtransfusies. Minstens 21 atleten uit 8 verschillende landen en 5 verschillende sporten zijn verdacht in het onderzoek.

  De Gendt wint nu het bergklassement in de Ronde van Zwitserland 2015 en grapt: "Waar kan ik mijn trui ophalen?"