Saive: "Kan niet ontkennen dat BOIC-voorzitter worden door mijn hoofd gaat"

  Jean-Michel Saive, 49 intussen.

  Sinds woensdag is Jean-Michel Saive in Minsk om er de Europese Spelen bij te wonen. Daarmee onderstreept Saive dat hij in de toekomst graag een toonaangevende bestuurlijke rol wil spelen bij het Belgisch Olympisch Comité (BOIC).

  Voorzitter BOIC?

  Als zevenvoudig olympier is Jean-Michel Saive (49) bekend tot in Wit-Rusland. Enkele toeschouwers die naar het tafeltennis komen kijken, vragen hem voorzichtig om een foto. Saive doet het met een grote glimlach en opvallend: in de sportkledij van de Belgische ploeg.

   

  "Ik maak geen deel uit van de officiële Belgische delegatie, ik ben hier voor meer officiële afspraken", legt hij ter plaatse uit. "Iedere avond zijn er wel vergaderingen met de andere landen of met het Europees Olympisch Comité, waar ik België vertegenwoordig. Maar in mijn hart blijf ik een atleet. Ik ben vanochtend gaan sporten en ik zal naar zoveel mogelijk verschillende sporten gaan."

   

  Dat Saive zoveel mogelijk atleten wil aanmoedigen en dat hij CEO Philippe Vander Putten komt aflossen voor het officiële gedeelte in Minsk, toont zijn bestuurlijke ambities binnen het BOIC. En laat het over 2 jaar net voorzittersverkiezingen zijn.

   

  "Iedereen weet dat het het laatste mandaat is van Pierre-Olivier Beckers (de huidige voorzitter). Er komt dus een plaats vrij. Ik ben vicevoorzitter en heb al veel gedaan in de olympische wereld. Dus waarom niet? Ik ben momenteel nog geen officiële kandidaat, maar ik kan ook niet zeggen dat het niet door mijn hoofd gaat."

  "Ik hoop dat de Europese Spelen blijven bestaan"

  De Europese Spelen krijgen her en der kritiek omdat te weinig landen hun topatleten naar Minsk hebben gestuurd. Jean-Michel Saive is wel voorstander van het toernooi. "Met wat ik tot nu gezien heb in Minsk is alles perfect georganiseerd en de Belgische atleten die hier zijn, zijn blij hier te zijn."  


  "Dit toernooi is een  goede voorbereiding op de Olympische Spelen. Het is kleiner, maar een jaar voor de Spelen kunnen coaches en atleten die de Spelen nog niet hebben meegemaakt het gevoel wel leren kennen. Ik hoop dat er een toekomst is voor de Europese Spelen."

   

  "Dat atletiek of zwemmen geen hoofdrol spelen op de eerste twee edities, is misschien zelfs een voordeel. Voor judo was het al een EK, voor tafeltennis waren er 3 olympische tickets. Ik hoop dat ook andere sporten in de toekomst dat zullen doen. Het Europees Olympisch Comité moet de juiste formule nog wat vinden, maar ik hoop wel dat het evenement blijft bestaan."

  "Ik ben zeker dat Nuytinck Tokio haalt"

  De huidige Belgische nummer 1 in het tafeltennis en Belgisch kampioen Cédric Nuytinck sneuvelde in de kwartfinales. Zelf mikte Nuytinck op een medaille, wat hem meteen een ticket voor de Spelen in Tokio had opgeleverd.

   

  "Kwartfinale op de Europese Spelen is geen slechte prestatie", zegt Jean-Michel Saive. "Omdat er 3 olympische tickets waren te verdienen, lag het niveau hoog."

   

  "Cédric zat wel aan de gunstige kant van de loting, dus was dit een goede kans voor hem. Maar ik ben zeker dat hij Tokio haalt. Dit was een prima moment om met dit soort toernooien te leren omgaan. Hij wordt beter en beter en heeft een sterke prestatie op een sterk toernooi nodig om de volgende stap te zetten."


  Het goud was uiteindelijk voor de 38-jarige Timo Boll, de zevenvoudige Europese kampioen. Hij versloeg op zijn weg naar de titel onder meer de 44-jarige Vladimir Samsonov, een andere legende van het Europese tafeltennis. Kriebelt het dan niet bij de 49-jarige Saive?

   

  "Ik ben eergisteren gaan joggen en gisterenochtend heb ik gefietst. Ik ben dus misschien te laat in vorm voor Tokio 2020, maar we zullen zien voor Parijs 2024", lacht hij.