• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Fed Cup gaat Daviscup achterna met nieuw format én finaleweek

  " "

  België verloor in april van Spanje en tuimelt zo uit Wereldgroep I van de Fed Cup.

  De Internationale Tennisfederatie (ITF) heeft in navolging van de Daviscup ook de Fed Cup een nieuw format aangemeten. De vrouwen krijgen naar analogie van de mannen een finaleweek.

  Over het nieuwe format bij de mannen was er heel wat te doen vooraf. Een afbreuk van de traditie van de oudste landencompetitie ter wereld was de kritiek . Maar een sponsordeal van 25 jaar ter waarde van 3 miljard dollar forceerde de radicale hervorming: weg met de 4 lange weekends door het jaar. Er kwam 1 finaleweek met 18 landen op 1 plaats.

   

  Vanaf 2019 is de nieuwe Daviscup-organisatie in voege, vanaf 2020 volgt ook de Fed Cup. Er komen kwalificaties in februari met 16 landen, die uit en thuis spelen en 8 winnaars opleveren. Samen met de 2 finalisten van 2019, Australië en Frankrijk, het gastland en een wildcard komt de ITF zo tot 12 deelnemers voor de finaleweek in april. 

   

  Die vindt alvast tot 2022 in Boedapest plaats op gravel en past zo perfect in het Europese gravelseizoen. Het prijzengeld voor de finale bedraagt 18 miljoen dollar, waarvan 12 voor de speelsters en 6 voor de federaties.

   

  "Het wordt een festival van tennis", verheugde ITF-voorzitter David Haggerty zich. De ITF voerde de hervorming door in overleg met de nationale federaties en de WTA.

  België speelt de kwalificaties

  Door de ingreep zullen nu niet enkel de 8 landen van Wereldgroep I toptennis kunnen spelen. Elk jaar zullen nu 20 landen op het eliteniveau acteren. De 12 landen in de finale spelen een round robin met 4 groepen van 3 teams, gevolgd door halve finales en een finale. De 2 finalisten krijgen een ticket voor de finaleweek van het jaar daarop. De landen 3 tot en met 10 spelen de kwalificaties.

   

  De ontmoetingen gaan - net als bij de mannen - naar 2 enkelspelen en 1 dubbelspel. 

   

  België, dat dit jaar uit Wereldgroep I viel, speelt samen met Wit-Rusland, Brazilië, Canada, Tsjechië, Duitsland, Groot-Brittannië, Japan, Kazachstan, Letland, Roemenië, Rusland, Slovakije, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten de kwalificaties.

  Explainer van Fed Cup:

  Promofilmpje van Fed Cup: