Wrakingsverzoek van KVM-fans tegen 3e BAS-voorzitter is afgewezen

  De zitting met pleidooien in de matchfixingzaak rond  het duel tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren zal morgen van start gaan. De fans van KV Mechelen hadden een wrakingsverzoek ingediend tegen BAS-voorzitter Marc Boes. Maar dat verzoek werd afgewezen.

  Het was al de 3e keer dat er bezwaar werd ingediend tegen de BAS-voorzitter die de zaak zal behandelen. Na Herman Huygens werd ook Philippe Verbiest gewraakt door een van de betrokken partijen. 

   

  De fans van KV Mechelen vonden dat nu ook Marc Boes geen voorzitter mocht blijven, omdat 2 van zijn kantoorgenoten aangesloten zijn bij de Geschillencommissie Hoger Beroep.

   

  Bovendien zou Cyriel Coomans, ook kantoorgenoot van Boes, eind maart de beslissing hebben genomen om Herman Verbist opzij te schuiven en Frédéric Carpentier aan te stellen als voorzitter van de arbiters van het BAS. Boes zou nu moeten oordelen over die wissel, maar mag dat deontologisch gezien niet omdat zijn kantoorgenoot de voorzitter had aangesteld.

   

  Maar Tim de Hertogh, advocaat van het Mechelse supporterscollectief, bevestigde aan persagentschap Belga dat het wrakingsverzoek afgewezen is.

   

  De procedure kan zo morgenochtend (10u) bij het BAS in Brussel van start gaan met een inleidende zitting. De pleidooien volgen maandag 1 juli (11u). Indien nodig wordt de zitting voortgezet op dinsdag 2 juli.  

  Wat met de kalender?

  Door de voorzitterswissels zag het BAS zich afgelopen weekend al genoodzaakt

  de zaak met enkele dagen uit te stellen om zich wat meer tijd te gunnen. Nu de

  pleidooien pas maandag volgen, zal er nog geen uitspraak zijn bij de kalendervoorstelling van de Proximus League en Jupiler Pro League.

   

  Zonder definitieve uitspraak weet de kalendermanager niet welke teams hij in 1A of 1B moet indelen. Door Operatie Zero werd de kalendervoorstelling eerder al

  uitgesteld. De voorbije jaren vond die telkens enkele weken vroeger plaats.

   

  Strikt juridisch is er echter geen probleem. Daar heeft de Pro League al voor gezorgd, met een aanpassing van artikel P1706 in het bondsreglement. Voordien werd het seizoen telkens op 30 juni afgesloten, terwijl nu de "uitslagen van de wedstrijden en de eindrangschikking pas definitief zijn op 15 juli volgend op het einde van het seizoen."

   

  Met die reglementswijziging kreeg het BAS dus 2 weken extra om zich over de uitgesproken straffen van de Geschillencommissie Hoger Beroep op 1 juni te buigen. Daartegen gingen KV Mechelen en zijn vier veroordeelde clubbestuurders, Mechelse supportersorganen, tussenkomende partijen Lokeren en Tubeke, en spelersmakelaars Dejan Veljkovic en Walter Mortelmans in beroep.