Martin Maes 90 dagen aan de kant door niet-intentionele dopinginbreuk

  Mountainbiker Martin Maes, de huidige leider in de Enduro World Series, is door de UCI voor 90 dagen geschorst voor een "niet-intentionele inbreuk op het antidopingreglement". Maes kreeg van een dokter in Nieuw-Zeeland een geneesmiddel dat op de verboden lijst staat. De schorsing gaat met terugwerkende kracht in vanaf 13 mei.

  Martin Maes leverde op 24 en 31 maart telkens een positieve plas af na de eerste twee manches van de Enduro World Series, de officieuze Wereldbeker enduro. Het ging om de verboden substantie Probenecide, een middel dat dopinggebruik kan maskeren.

   

  Maes kreeg het middel voorgeschreven door de officiële wedstrijddokter na een valpartij in een voorbereidingswedstrijd in Nieuw-Zeeland. De arts schreef het middel samen met een antibioticakuur voor, zodat Maes tijdens de inname van de antibiotica geen maagklachten zou krijgen.

   

  "Hij had een snijwonde aan zijn been die flink geïnfecteerd was. Ik schreef hem die producten voor omdat ik oordeelde dat de infectie een bedreiging was voor zijn been of zelfs zijn leven. Niemand van het medische team was op de hoogte dat Probenecide op de verboden lijst staat", liet de dokter in kwestie weten aan de Internationale Wielerunie UCI.

   

  Martin Maes reageert zelf ontgoocheld op zijn schorsing. "Ik ben sprakeloos. Fietsen is mijn leven en ik heb keihard gewerkt om mijn droom waar te maken. Er was een noodgeval door die infectie en we hebben het voorschrift niet gedubbelcheckt. Dat is onze fout. Ik moet deze situatie aanvaarden en zal de frustratie die ik nu voel proberen om te zetten in sterkere prestaties."