"Trossard zal meteen een basisplaats afdwingen bij Brighton"

  Leando Trossard.

  Leando Trossard.

  Brighton & Hove Albion is de nieuwe bestemming van Leandro Trossard. Als alles volgens plan verloopt, ondertekent onze landgenoot vandaag een contract bij de Engelse eersteklasser. "Met zijn transfersom van 18 miljoen pond zal hij meteen zijn plaats afdwingen", zegt lokale journalist Tim Hodges.

  "Gegroeid dankzij nieuw stadion"

  Brighton & Hove Albion wil een moeizame campagne 2018-2019 doorspoelen met vernieuwde ambities. De club eindigde afgelopen seizoen als 17e net boven de degradatiestreep en wil straks met een paar gerichte aankopen beter doen.

   

  "Brighton vertoeft sinds 2017 in de Premier League, na een lange periode van veel onzekerheid en het verlies van hun stadion", zegt Tim Hodges, een journalist die de club op de voet volgt voor Brighton & Hove News.

   

  "Een paar jaar geleden kon Brighton zich geen grote transfersommen veroorloven. Begin jaren 2000 ging de club nog met de pet rond bij de toenmalige supportersschare, zo'n 6000/7000 man sterk, om geld te vragen en op die manier het hoofd boven water te kunnen houden."

   

  "Met de opening van het nieuwe stadion in 2011 zijn de inkomsten aanzienlijk gestegen. Er komen elke twee weken 30.000 mensen kijken en dat levert telkens een miljoen pond aan inkomsten op, los van wat er nog allemaal binnensijpelt vanuit de Premier League zelf."

   

  "De grootste bekommernis van Brighton op korte termijn is zijn plaatsje in de Premier League verzekeren en in tweede instantie stilaan een stapje hogerop zetten en over een paar jaar meedingen naar een ticket voor de Europa League."

  Een zicht op het stadion:

  "Laatste overwinning dateert van maart"

  "Vorig seizoen beleefde Brighton een moeilijk seizoen, zeker na Nieuwjaar. Ze hebben thuis één keer gewonnen, tegen Huddersfield", zegt Tim Hodges nog.

   

  "Ook buitenshuis verliep het zeer moeizaam. De laatste competitieoverwinning dateert van begin maart op Crystal Palace."

   

  "Ze speelden bijna anti-voetbal, met veel nadruk op hun verdediging. Ze gingen veeleer op zoek naar een punt dan naar een overwinning. Uiteindelijk eindigden ze net boven de degradatiestreep."

   

  "Maar er is nu een nieuwe coach: Graham Potter. Die leverde tussen 2010 en 2018 zeer goed werk bij de Zweedse club Östersunds en bracht daarna met Swansea ook mooi en offensief voetbal. Dat is niet onopgemerkt gebleven. Van hem wordt veel verwacht."

  Er wordt veel verwacht van de nieuwe coach Graham Potter, die voor offensief voetbal staat.

  "Wennen aan belasting en aanpak"

  Brighton & Hove Albion is de ploeg van de Australische keeper Mathew Ryan, die in het verleden het doel verdedigde van KRC Genk en Club Brugge. Met Leandro Trossard komt er een tweede speler met Genkse roots naar Brighton.

   

  Hodges: "Het is natuurlijk moeilijk te voorspellen hoe alles voor Trossard zal verlopen, maar ik denk dat hij meteen zijn plaats zal afdwingen in het team. Anders zou de club geen 18 miljoen pond (20 miljoen euro) voor hem uitgegeven hebben."

   

  "Veel zal afhangen van Trossards aanpassing aan de Engelse competitie. Zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen wordt cruciaal, want hij zal moeten wennen aan de fysieke belasting en de harde aanpak van de verdedigers."

   

  "De aanpassingsperiode van Anthony Knockaert (ex-Standard, red) aan de Premier League is bijvoorbeeld nog altijd niet voorbij. Knockaert liet al zien dat hij goed kan voetballen, maar hij is nog altijd niet volledig aangepast."

   

  "José Izquierdo loopt hier ook nog altijd rond. Hij was aanvankelijk de grote revelatie binnen de ploeg, met enkele geweldige doelpunten ook. Met zijn techniek, snelheid en doelgerichtheid is hij de eerste keuze op de flank, maar door een operatie zal hij tot november niet kunnen spelen."

  De uitrustingen van Brighton: