"Gilbert? Geen kwestie van betere renners, wel van strategie, ook voor de toekomst"

  Philippe Gilbert en Patrick Lefevere.

  Philippe Gilbert (36) is ietwat verrassend het kind van de rekening geworden van de weelde bij Deceuninck-Quick Step. Gilbert moet de Tour de France in zijn zetel volgen. José De Cauwer probeert de keuze van de blauwe brigade te analyseren.

  "De West-Vlaamse zakenman in Lefevere komt naar boven"

  Philippe Gilbert had het bij de start van Halle-Ingooigem over "een complete verrassing". Was ook analist José De Cauwer verrast? "Toch iets minder als je weet dat er contractonderhandelingen bezig zijn of waren", vertelt hij. "Philippe zoekt misschien andere oorden op en dan is het misschien niet onlogisch."

   

  "Het is natuurlijk ook deels een sportieve keuze. Kopmannen Viviani en Mas hebben sterke renners nodig en dan kom je bij Gilbert, Asgreen en Lampaert. Die laatste twee blijven zeker bij de ploeg en dat geeft mee de doorslag."

   

  "Deceuninck-Quick Step mikt ook op de ploegentijdrit op de tweede dag en zij maakten deel uit van de wereldkampioenenploeg. Ze hebben dan een streepje voor in dat verhaal. Die tijdritzege van Lampaert in Zwitserland zal zeker een grote duw in deze richting geweest zijn."

   

  "Maar het heeft vooral te maken met het logisch nadenken van de man die de knopen doorhakt, Patrick Lefevere. Hij kijkt ook naar wat ze volgend jaar willen doen en met welke renners."

   

  "Je kiest tussen iemand teleurstellen die volgend jaar nog in je ploeg rijdt en waar je veel van verwacht, zoals een Lampaert, en dan heb je Gilbert, waarvan je misschien al weet dat hij niet zal blijven of te veel geld zal kosten. Dan denk ik dat de West-Vlaamse zakenman in Lefevere naar boven komt."

  Dit heeft vooral te maken met het logisch nadenken van de man die de knopen doorhakt, Patrick Lefevere. Hij kijkt ook naar wat ze volgend jaar willen doen en met welke renners.

  José De Cauwer

  "Kans op ritzege is gewoon ook groter met Viviani dan met Gilbert"

  Hangt een breuk tussen Deceuninck-Quick Step en Philippe Gilbert dan steeds meer in de lucht? "Men bekijkt dat als een breuk, maar Lefevere heeft Gilbert voor een bepaalde periode aangenomen en die periode stopt aan het einde van het seizoen. Beide partijen kunnen dan een andere kant uit. Soms wordt dat een beetje te veel als een broedermoord bekeken. Als een contract ten einde loopt, dan stopt het gewoon."

   

  Ook kopmannen Enric Mas en Elia Viviani zijn einde contract en worden nadrukkelijk gelinkt aan andere teams (Mas bij Movistar, Viviani bij Cofidis). Aan hun mannetjes wordt niet geraakt in de Tour-selectie. Een teken aan de wand?

   

  "Dat staat er toch los van. Ook Viviani lijkt andere oorden op te zoeken, maar hem heb je gewoon nodig voor ritwinst. Gilbert heeft in zijn 9 Tour-deelnames 1 rit gewonnen."

   

  "De kans op een ritzege is gewoon ook groter met Viviani dan met Gilbert. Het is logisch dat je daar dan meer op inzet. Lampaert en Asgreen kun je ook een hele dag inzetten, Gilbert past minder goed in dat verhaal. En er is dus die ploegentijdrit. Ik denk dat het geen kwestie is van betere renners, maar wel van strategie, ook voor de toekomst."

  "Hij zal niet rancuneus zijn tegenover Lefevere"

  Hoe zal Philippe Gilbert met dit gegeven omgaan? "Het is een harde Ardennees. Hij heeft al aangegeven dat hij nog een paar jaar wil koersen. Hij reageert altijd positief voor zichzelf en zal er het beste van maken."

   

  "Hij zal niet rancuneus zijn tegenover Lefevere, maar zal toch willen bewijzen aan de buitenwereld dat hij Gilbert is. Dat is overigens bij elke renner zo die niet naar de Tour mag. Die wil zich laten zien, maar je mag er uiteindelijk maar 8 meenemen. En we spreken ook over Deceuninck-Quick Step, waar de weelde gewoon groter is dan bij andere ploegen."

   

  "Maar iemand als Gilbert mis je altijd in de Tour. Dat beeld van vorig jaar in die ravijn zullen we natuurlijk niet missen, maar Gilbert is een soort standaard. Hij is een karakterkop die zich altijd geeft en het beste uit zichzelf haalt."