Wuyts: "Met de benen van de Dauphiné wordt Van Aert tijdritkampioen"

  Kijk donderdag op sporza.be naar het BK tijdrijden.

  Zondag wordt in Gent de driekleur op de weg uitgedeeld, maar donderdag staat in Middelkerke de strijd om de Belgische trui tegen de klok op het menu. Met een reeksje favorieten wordt het "aperitiefhapje" deze keer een gevecht om duimen en vingers bij af te likken. Michel Wuyts drukt zijn chronometer al in. "Puur gevoelsmatig ga ik voor Van Aert."

  "Het is alsof tijdrijden plots sexy geworden is"

  Er is een periode geweest waarin de neus werd opgehaald voor het BK tijdrijden, maar elke wielerliefhebber kijkt nu uit naar de Belgische strijd. "Het is alsof tijdrijden plots sexy geworden is", merkt onze commentator Michel Wuyts op.

   

  "Dat heeft te maken met het samengaan van een aantal talenten die in één generatie plots de kop opsteken, met een paar ouderen zoals De Gendt en met jongeren zoals Van Aert en Evenepoel die dat lijstje aandikken."

   

  "Je krijgt nu plots 6 à 7 kandidaten, daar waar het de voorbije jaren stopte bij 2 kandidaat-winnaars. De voorbije jaren had je bijvoorbeeld ook Philippe Gilbert die op basis van klasse het BK won (in 2011), maar dat is nu anders. Je krijgt specialisten die hun borst kunnen natmaken en kunnen zeggen dat ze dit onderdeel de baas zijn."

  Yves Lampaert won zaterdag de tijdrit in de Ronde van Zwitserland.

  "Bij uitdagers is niemand getriggerd door Campenaerts zelf"

  Victor Campenaerts bewees de voorbije jaren op EK's, WK's en op de piste in Mexico dat hij wereldtop is tegen de klok. Is hij de verklaring voor dit Belgische tijdritsucces?

   

  "Als Campenaerts al een impact heeft, dan zal dat vooral naar de echte jeugd zijn: junioren en beloften. Bij zijn medekandidaten zie ik niet meteen iemand die getriggerd is door het fenomeen Campenaerts. Dat zijn jongens die los van hem gegroeid zijn en zelf ontdekt hebben dat ze daar ook ver in geraken."

   

  "Ik verwijs naar Wout van Aert, die drie jaar geleden in de Baloise Belgium Tour al Tony Martin klopte. Ik denk aan Thomas De Gendt, die lang voor Campenaerts al een uitstekende tijdrijder was. En Yves Lampaert is ongeveer samen met Campenaerts opgegroeid."

   

  "Als het Campenaerts-effect speelt, dan is dat vooral op hemzelf en op de jongens die hem omringen bij Lotto-Soudal. Maar ik sluit niet uit dat de wereldrecordhouder kloppen een doel wordt."

   

  "Al kun je je anderzijds afvragen: wie van deze concurrenten zal ooit een aanval doen op het uurrecord? Dan zie ik niet meteen iemand. Je moet Campenaerts zijn en Campenaerts heten om Campenaerts te kunnen worden. De anderen hebben nog doelstellingen in klassiekers of rittenwedstrijden."

  Als het Campenaerts-effect speelt, dan is dat vooral op hemzelf en op de jongens die hem omringen bij Lotto-Soudal. Maar ik sluit niet uit dat de wereldrecordhouder kloppen een doel wordt.

  Michel Wuyts

  "Prestatie van Van Aert in Dauphiné was fabuleus"

  Wat met het parcours in Middelkerke? Is dit BK tijdrijden vooral spek naar de bek van de stoempers? "Het parcours vereist geen technisch vermogen. Je start, je neemt daar wellicht enkele bochten en dan is het rechttoe rechtaan. Er is weinig of geen bochtenwerk en dus moet je een zo groot mogelijk verzet trappen, of het verzet dat je aankan."

   

  "Het heeft dus te maken met krachtpatserij en uiteraard met aerodynamica. Die aerodynamica zal het verschil maken, denk ik. Van Campenaerts wordt gezegd dat die aerodynamica bij hem fabuleus is en dus is hij ook de topfavoriet."

   

  "Al denk ik dat Wout van Aert met zijn benen van de Dauphiné kampioen wordt. Want die prestatie was fabuleus. Hij klopt daar andere tijdrijders en kandidaat-eindwinnaars met een halve minuut of een minuut. Ik vraag me af of Campenaerts dat daar gekund zou hebben."

   

  "Maar als het over de Belgen onderling gaat, zullen de omstandigheden een extra rol spelen. Denk aan de temperatuur, die misschien wel meer last zal meebrengen dan de wind. Al mag je dat ook niet overschatten. Maar door die omstandigheden kunnen de verschillen kleiner worden. Het kan een secondestrijd worden."

  Heeft Van Aert zijn benen van de Dauphiné nog?

  "Puur gevoelsmatig ga ik voor Van Aert"

  Details kunnen dus het verschil maken. "Door die zucht naar details begint Campenaerts toch altijd met een kleine voorsprong. Al merk je dat Wout van Aert een enorme weg heeft afgelegd in een korte periode."

   

  "Bij zijn laatste beurt op het BK tijdrijden werd Van Aert slechts 6e, maar hij trapte toen wel de grootste wattages. Hij verloor door een gebrek aan aerodynamica en daar is flink aan gesleuteld bij Jumbo-Visma. Puur gevoelsmatig ga ik dus voor Van Aert."

  "Voor Evenepoel zou top 5 al mooi zijn"

  Een duel tussen Victor Campenaerts en Wout van Aert lijkt dus in de maak, maar misschien is er wel een derde hond? "Yves Lampaert zal er dicht bij zijn en als het bij de anderen tegenzit, dan kan hij met zijn enorme drang wel eens overnemen. Maar ik denk dat hij een uitstekende 3e zal zijn."

   

  "Tim Wellens is niet gediend door het vlakke parcours en Remco Evenepoel kan de body niet hebben die de anderen wel hebben. In de tijdrit van de Baloise Belgium Tour stak hij er niet bovenuit."

   

  "Het zou mij verbazen mocht hij nu kampioen worden, maar het is een jongetje dat op verbazing leeft. Maar het is wel zeer vroeg om te zeggen dat hij kampioen wordt. Dat zou ik mezelf kwalijk nemen. Top 5 zou al mooi zijn."

  Remco Evenepoel, eindwinnaar van de Baloise Belgium Tour.

  Live op sporza.be

  Bij Sporza zit u donderdag op de eerste rij voor het BK tijdrijden. Vanaf 17u kunt u de ontknoping met livestream op onze site bekijken. 

  Michel Wuyts geeft u 3 redenen om naar het BK tijdrijden te kijken