Vandenbempt: "Kompany stond er met zoveel flair en présence"

  " "

  Vincent Kompany trotseerde de vragen van de pers bij zijn voorstelling.

  De kop is eraf voor Vincent Kompany: de speler-manager van Anderlecht heeft zijn eerste gesprek met de Belgische pers achter de rug. Peter Vandenbempt zat in Neerpede op de eerste rij. 

  Short en handdoek

  Op deze bloedhete dag riep Anderlecht de pers bijeen om Vincent Kompany aan het woord te laten, in een tent nota bene. "Het was heel warm, op zijn zachtst gezegd", vertelt Peter Vandenbempt, die de persvoorstelling bijwoonde.

   

  "Het persmoment werd op een grasveld in Neerpede gedaan en dat was een beetje symbolisch, want ook met Vincent Kompany wil Anderlecht in de toekomst inzetten op de jeugd. In het verleden was het 90 procent transfers en 10 procent jeugd, dat moet naar 55-45 in de toekomst gaan."

   

  "Maar het was zweten geblazen en Vincent Kompany maakte er bij zijn entree al een grapje over. Hij kwam in een short aan en had een handdoek bij zich. En hij zei: ik zal er een heel, heel lange persconferentie van maken."

  VIDEO: Kompany opent met een grapje over de hitte

  "Kompany benadrukte hoe graag hij naar Anderlecht komt"

  Vincent Kompany gaf een gretige en enthousiaste indruk. "Als er iets is wat Kompany kan, behalve goed voetballen natuurlijk, dan is het communiceren en praten. En hij doet dat met inhoud. Het is een ongelofelijk grote persoonlijkheid."

   

  "Hij stond daar met zoveel flair, met zoveel présence. Hij was ontspannen, maakte grapjes en sprak in 3 talen, want er waren ook Engelse journalisten."

   

  "Kompany zat daar alsof hij daar al de hele tijd zat. Het was Vincent Kompany zoals we hem kennen. Hij is natuurlijk een fantastische ambassadeur voor zichzelf, maar ook voor de club. Hij was dat bij City en is dat nu voor Anderlecht. Het is niet verrassend dat hij een heel goeie indruk maakte. Dat doet hij meestal."

   

  "Hij benadrukte ook hoe graag hij naar Anderlecht komt, hoeveel zin hij er in had. Dat kon je echt zien. Wij kijken daar ook allemaal een beetje naar uit, want met Kompany komt er een ongelofelijke wereldster naar het Belgische voetbal. Het minste wat je kunt zeggen is dat het een interessante periode wordt."

  "Hij had het over het ideale moment"

  "Vincent Kompany wil heel veel werk verrichten", gaat Peter Vandenbempt verder.

   

  "Hij had het over het moment waarop hij naar Anderlecht gekomen is. Iedereen weet dat RSCA zijn slechtste seizoen sinds mensenheugenis doorgemaakt heeft en hij zei dat het eigenlijk het ideale moment was om te komen na zo'n horrorseizoen."

   

  "Hij wil heel veel veranderen. Hij beseft dat het een heel zware opdracht is, dat het niet in een vingerknip zal gaan, maar hij zei dat hij erin gelooft. Anders was hij niet gekomen. Hij had het over de talenten in Neerpede en zei dat er momenteel veel meer talent is dan in zijn periode."

   

  "Er werd ook gevraagd naar de ambities. Daar wilde hij geen termijn op plakken, want er moet een ommezwaai komen. Ik wil kampioen worden en mooi voetbal brengen, omschreef hij als zijn ultieme ambitie. Dat klinkt zo'n beetje als Anderlecht."

  "Guardiola heeft hem weer verzoend met vroegere filosofie"

  Uiteraard was ook Pep Guardiola een belangrijk gespreksonderwerp. "Kompany zei dat Guardiola zijn mentor is. Hij zei dat hij hier veel geleerd heeft als kleine jongen, maar dat hij die Cruijff-filosofie al die jaren was kwijtgeraakt. Toen is Guardiola gekomen en hij heeft Kompany daar weer mee verzoend."

   

  "Kompany zei nog dat hij niet zo goed is als Pep en alles nog moet bewijzen. Maar hij heeft wel de ambitie om op termijn een beetje in zijn voetsporen proberen te treden."

   

  "Maar terugkeren naar België is een reuzengrote stap. Hij zei dat hij het nu nog niet zo ervaren heeft, maar hij moet bij manier van spreken nog naar Eupen gaan spelen. Maar hij zei dat hij weet wat hem te wachten staat."

  "Ik weet niet of Anderlecht nog zal knallen op de transfermarkt"

  Of er nog grote transfers zullen komen naar Brussel, weet Vandenbempt niet: "Er gaan zeker een paar spelers komen. Daar heb ik het met Michael Verschueren over gehad. Maar het is niet omdat je Vincent Kompany nu zet, dat Anderlecht ineens ongelooflijk goed zal zijn, dat spelers die het 1 of 2 jaar niet goed hebben gedaan, nu ineens boven hun niveau gaan presteren."

   

  "Dus je moet toch 3 à 4 echt goeie spelers bijhalen. Maar of dat tot de mogelijkheden behoort, weet ik niet. Ze zitten met een gigantische kern en die vertegenwoordigt een salarismassa. Dus er moeten er toch ook heel veel weg."

   

  "Ze spreken dat wel een beetje tegen. Marc Coucke zal zeker willen investeren om Kompany de mogelijkheid te geven om zijn idee te ontwikkelen, om niet al meteen een valse start te maken. Maar ik denk niet dat het de bedoeling is dat er nog 5 knaltransfers gebeuren. De grootste hebben ze al gedaan."