Europeanen domineren NBA Awards, geëmotioneerde Antetokounmpo is MVP

  MVP Giannis Antetokounmpo kan zijn tranen niet bedwingen.

  In de NBA zijn afgelopen nacht de individuele trofeeën uitgereikt voor het afgelopen seizoen. Opvallend: in de 3 belangrijkste categorieën was de prijs telkens voor een Europeaan. Giannis Antetokounmpo werd verkozen tot MVP, de meest waardevolle speler van het reguliere seizoen.

  Hoewel het reguliere seizoen in de NBA al een tijdje achter de rug is, werden de trofeeën pas vannacht uitgereikt op de NBA Awards in Los Angeles. Giannis Antetokounmpo, een Griek met Nigeriaanse roots, schoot de hoofdvogel af. De forward van Milwaukee werd verkozen tot MVP.

   

  Onder de leiding van de 24-jarige Antetokounmpo wonnen de Milwaukee Bucks in het reguliere seizoen 60 van hun 82 wedstrijden. Geen enkel team deed dit seizoen beter. Antetokounmpo, bijgenaamd "The Greek Freak", was daarin goed voor 27,7 punten, 12,5 rebounds en 5,9 assists per wedstrijd. In de MVP-verkiezing kreeg hij de voorkeur op James Harden (Houston) en Paul George (OKC).

   

  Antetokounmpo is na Dirk Nowitzki pas de tweede Europeaan die de MVP-trofee krijgt in de NBA. In een emotionele speech had hij het over zijn vader, die 2 jaar geleden plots overleed. "Ik wil hem bedanken, ook al is hij hier niet. Elke keer ik op het parket stap, denk ik aan hem en dat motiveert me om telkens weer beter te doen", sprak de Griek.

  De hoogtepunten van Antetokounmpo dit seizoen:

  Doncic is Rookie van het Jaar, Gobert de Beste Verdediger

  Ook in de categorie Rookie of the Year, de beste nieuwkomer in de NBA, en Defensive Player of the Year, de beste verdediger, waren de prijzen voor Europese spelers.

   

  Luka Doncic, de guard van de Dallas Mavericks, werd verkozen tot Rookie van het Jaar. De 20-jarige Sloveen speelde in Europa al de pannen van het dak bij Real Madrid en trok die lijn gewoon door in de NBA. In zijn eerste seizoen was hij goed voor 21,2 punten, 7,8 rebounds en 6 assists per wedstrijd.

   

  Utah Jazz-center Rudy Gobert werd voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot beste verdediger in de NBA. De Fransman was het anker in de sterke defensie van Utah en was onder meer goed voor 12,9 rebounds en 2,3 bloks per match.

  De speech en de hoogtepunten van Doncic:

  Gobert: "Mama, ik hou van jou"

  Alle prijzen op de NBA Awards:

  Most Valuable Player Giannis Antetokounmpo (Gri) Milwaukee Bucks
  Rookie of the Year Luka Doncic (Svn) Dallas Mavericks
  Defensive Player of the Year Rudy Gobert (Fra) Utah Jazz
  Sixth Man of the Year Lou Williams (VS) LA Clippers
  Most Improved Player Pascal Siakam (Kam) Toronto Raptors
  Coach of the Year Mike Budenholzer (VS) Milwaukee Bucks
  Teammate of the Year Mike Conley (VS) Memphis Grizzlies
  Community Assist Award Bradley Beal (VS) Washington Wizards
  Sportmanship Award Mike Conley (VS) Memphis Grizzlies
  Lifetime Achievement Award Magic Johnson (VS) LA Lakers
    Larry Bird (VS) Boston Celtics