"Het minste wat je kunt zeggen, is dat Casse een speciale is"

  Matthias Casse pronkt met goud.

  Matthias Casse pronkt met goud.

  Op het EK judo in Minsk hebben de Belgische judoka's 2 medailles veroverd. "Over het algemeen was het goed, al zijn sommige judoka's onder de verwachtingen gebleven", zegt Koen Sleeckx, Technisch Directeur Topsport van de Vlaamse Judofederatie.

  Matthias Casse pakte in Minsk goud in de klasse tot 81 kilogram en voor Jorre Verstraeten was er brons in de -60 kg. "Die bronzen medaille van Verstraeten was voor mij zeker geen verrassing. Jorre is heel professioneel en maakt de juiste keuzes. Zo'n resultaat kunnen we ook in de toekomst nog van hem verwachten", vertelt Sleeckx.

   

  "Die gouden medaille van Casse is natuurlijk fantastisch. Matthias werkt keihard, maar vooral de manier waarop hij won en de maturiteit die hij getoond heeft, waren geweldig. Hij stak er bovenuit."

   

  "Matthias heeft de laatste jaren grote stappen gezet, samen met zijn trainer Mark van der Ham. Ik ben ervan overtuigd dat hij nog meer progressie kan maken. Er wachten hem nog mooie tijden. Vergeet niet dat het grote doel voor hem nog altijd 2024 is, 2020 is meegenomen. Hij is nog maar 22 en kan nog beter."

   

  "Samen met de -73 kg is de -81 kg van Casse de zwaarste categorie die er is. Er zijn heel veel kanshebbers op een medaille. Als je kijkt naar de maturiteit en zijn constante prestaties die hij nu al heeft, dan is het minste wat je kunt zeggen dat Matthias een speciale is."

  Matthias Casse

  Matthias Casse

  "We kunnen nog beter"

  Koen Sleeckx laat zich niet verblinden door het blinkende eremetaal van Casse en Verstraeten. "We moeten ook durven te zeggen dat een aantal judoka's onder de verwachtingen gebleven is", klinkt het. "Die evaluatie moeten we maken en bijstellen in de hoop dat het volgende keer beter zal zijn."

   

  "Er zijn altijd factoren die je daarbij in rekening moet nemen. Roxane Taeymans bijvoorbeeld, die verloor in de 1e ronde, maar wel van een judoka die uiteindelijk 3e geworden is."

   

  "Bottieau komt terug na een blessure en kwam hier nipt tekort. Als hij een periode zonder blessure kan trainen, zal het WK een stuk beter zijn. Ik ben ook overtuigd dat Nikiforov zijn kwalificatie voor de Olympische Spelen zal afdwingen, al moeten we wel eens kijken naar zijn blessuregevoeligheid."

   

  "Over het algemeen denk ik dat we op een positieve lijn zitten. De successen van in het verleden evenaren, zoals bijvoorbeeld in 1997, is niet realistisch. Maar we kunnen wel nog beter en daar werken we volop aan. Hoe? Door betere structuren, een verdere professionalisering en het creëren van een topsportcultuur. Dat loopt elke dag beter."