"Alleen mensen die het tennis niet volgen, hadden Goffin al afgeschreven"

  Met een finaleplaats in Halle zette Goffin zich weer op de tenniskaart.

  David Goffin deed met een finale tegen Roger Federer op het ATP-toernooi in Halle opnieuw van zich spreken na een moeilijke periode. Plots is er weer geloof in onze beste Belg voor Wimbledon. Sporza-tennisjournalist Dirk Gerlo duidt de wederopstanding van Goffin. "Na de breuk met zijn coach was hij even helemaal het noorden kwijt."

  "Het afscheid van zijn coach was een beetje een rouwproces"

  "Eigenlijk begint dit verhaal helemaal aan het begin van dit jaar en het afscheid van zijn coach Thierry Van Cleemput", legt Dirk Gerlo uit. "In zijn zoektocht naar een nieuwe coach komt hij uiteindelijk terecht bij  de Zweed Thomas Johansson, een vroegere assistent van Van Cleemput. Maar een verandering van coach is een werk van heel lange adem."

   

  "Je moet je aanpassen aan een andere taal en aan een andere manier van werken. Van Cleemput was een theoreticus, Johansson is zelf een ex-topspeler en hij probeert het in eenvoudige principes uit te leggen. Bovendien, wie Goffin een beetje kent, weet dat het een heel gevoelig iemand is. Hij heeft tijd nodig gehad om afscheid te nemen van Van Cleemput. Iemand waar hij jaren mee heeft gewerkt. Met wat gevoel voor overdrijving kan je dat een rouwproces noemen."

   

  "Om dan je vertrouwen te geven aan iemand helemaal nieuw, dat vraagt tijd. Dat zag je ook in die eerste maanden na de wissel: eind februari, maart, april, ... In zijn lichaamstaal las je dat hij absoluut nog niet klaar was. Zo werd hij op een Challengertoernooi geklopt door Caruso, toen de nummer 168 van de wereld. Hij was compleet het noorden kwijt. Het vraagt tijd om dan alles weer op te bouwen."

  "Aan zijn tennis heeft het nooit gelegen, wel aan zijn zelfvertrouwen"

  De wederopstanding op het toernooi in Halle kwam er niet plots. "Beetje bij beetje kwam hij terug. Bijvoorbeeld op het toernooi in Estoril zag je dat hij weer een vuist kon maken. Hij verloor in de halve finales tegen Tsitsipas, maar die match werd door een paar punten beslist."

   

  "Aan zijn tennis heeft het nooit gelegen, wel aan zijn zelfvertrouwen. Dat zie je het eerst aan de opslag. Heel zijn spel is gebaseerd op een goeie opslag en die kwam er een paar maanden niet uit. Nu zie je dat die wel weer draait. Goffin slaat per match gemiddeld 5 tot 10 aces. Hij heeft weer vertrouwen en daardoor komen er resultaten. En met resultaten komt vertrouwen."

   

  "Wat ook opviel in Halle: ik heb hem zelden zo vaak een vuist zien maken en naar zijn bank zien kijken. Er is een periode geweest dat hij met een doffe blik op de baan stond. Bij het verlies van zijn opslag in de 2e set tegen Federer gooide hij nu zelfs met zijn racket. Dat had hij vroeger nooit gedaan. Dat heeft Johansson hem misschien wel geleerd. Laat die emoties er soms maar eens uit."

   

  "Goffin is geen andere speler geworden, maar hij durft weer agressief te spelen en aanvallend te tennissen. Hij heeft het altijd moeten hebben van zijn reactievermogen en zijn voetenwerk. Hij heeft zeer zuivere slagen, een goeie techniek en zijn tactisch inzicht. De voorbije weken heeft hij matchen gespeeld waarin hij het niveau benaderde van de oude Goffin die de finale van de Masters speelde en daar Federer en Nadal klopte."

  In de finale in Halle gooide hij zelfs met zijn racket. Dat heb ik hem vroeger nooit zien doen. Hij heeft geleerd zijn emoties te uiten op de baan. 

  Dirk Gerlo

  "Goffin is een speler die thuishoort in de top 15"

  Wat mogen we op Wimbledon van David Goffin verwachten? "Veel zal afhangen van de loting. Als hij op Roland Garros niet zo snel op Rafael Nadal botst, speelt hij daar ook de tweede week. Door zijn goeie resultaat in Halle is hij gelukkig weer reekshoofd in Londen. Als hij een beetje geluk heeft met de loting, haalt hij op Wimbledon de tweede week."

   

  "Hij heeft de komende weken trouwens nauwelijks punten te verdedigen. Vorig jaar was hij op dit moment alle goesting kwijt. Als hij nu de tweede week haalt, zal hij weer stevig in de top 20 staan. Als hij dan een goeie hardcourtzomer speelt in Amerika houdt niets hem tegen om richting top 15 te groeien. Op basis van zijn tennis hoort hij altijd thuis tussen plaats 15 en plaats 10."

   

  Conclusie: hebben sommigen Goffin te snel afschreven? "Op sociale media misschien wel, maar dat heeft vaak te maken met de perceptie dat hij weinig uitstraling heeft. Mensen denken dat hij een platte persoonlijkheid heeft, maar dat is echt niet zo. In het tennismilieu was hij nooit afgeschreven, absoluut niet. Waarom denk je dat toppers nog altijd met hem willen trainen? Waarom denk je dat Federer zoveel lof heeft voor hem? Het zijn vooral mensen die het tennis niet goed volgen, die hem al afgeschreven hadden."