Vandenbempt: "Begrijp keuze van Trossard, maar weet niet of het juiste is"

  Peter Vandenbempt woonde dinsdag de terugkeer van Vincent Kompany in Anderlecht bij. Wij maakten van de gelegenheid gebruik om onze voetbalman enkele pertinente vragen over het tussenseizoen voor te leggen, vragen die jullie mochten stellen in een Facebook Live.

  Heeft Trossard met Brighton de juiste keuze gemaakt?

  Vandenbempt grimast: "Dat weet ik niet, moet ik eerlijk toegeven. Ik begrijp dat hij op het aanbod ingaat. Hij wil in de Premier League spelen. Ik denk dat het veel leuker zou geweest zijn als hij bij Borussia Mönchengladbach zou gaan spelen - maar die betalen de som niet die Genk wil - en daar een jaar of 2 voetbalt en dan eventueel doorstoot en als grotere speler de Premier League inkomt."

   

  "Tenzij Brighton ineens grove en veel transfers doet, zal het toch vooral verdedigen zijn en achter de bal lopen. Ik denk dat hij minder de kans zal hebben om zich offensief te tonen. Dat zijn zaakwaarnemer zei dat ze een ploeg gaan bouwen rond Trossard is een beetje gevaarlijk. Trossard zet een gigastap, van de Belgische naar de Engelse competitie. Als hij dan al meteen dé speler moet worden, dat lijkt mij ook geen goed idee."

   

  "Ik denk wel dat hij alle kwaliteiten heeft om het daar te maken, maar om nu te zeggen dat dat een geweldige ploeg is om naartoe te gaan, dat weet ik niet."   

  Zal Genk even sterk aan het seizoen beginnen?

  "Dat zou mij verbazen. We moeten natuurlijk nog zien wie de komende weken gaat vertrekken. Behalve Trossard, misschien ook nog Berge, Samatta, Malinovski... Als die allemaal weg zijn..."

   

  "En er is met Felice Mazzu een nieuwe trainer, voor wie het ook allemaal nieuw is. En dan niet alleen de club, maar ook het werken aan de absolute top. Als hij erin zou slagen om vanaf de eerste minuut alles weer stuk te spelen, dat zou heel straf zijn. Ik denk dat we Genk en Mazzu een beetje tijd moeten gunnen." 

  Het is stil bij Club Brugge. Verwacht je daar nog toptransfers?

  "Jazeker. Club Brugge verstaat de kunst om eigenlijk redelijk in stilte te werken en dan uit te pakken met een paar goeie transfers. Dus ik denk dat dat ook nu het geval zal zijn, ze moeten trouwens ook nog iets doen, denk ik. Afhankelijk van wie vertrekt, de transferperiode moet nog goed en wel op gang komen. Maar ze hebben wat uitgaande transfers betreft natuurlijk al de hoofdvogel afgeschoten. (Aston Villa betaalt 25 miljoen euro voor Wesley, red)."

   

  "Ik denk dat het voor Club belangrijk is om Wesley heel erg goed te vervangen. Osimhen van Charleroi? Ik denk dat dat te hoog gegrepen is. Als de vraagprijs 15 miljoen is en Osimhen al een andere competitie in zijn hoofd heeft, denk ik niet dat die in België blijft. Maar ik zou me als supporter van Club Brugge niet ongerust maken, omdat het nu stil is."

  Wat met de nieuwe update in Operatie Zero?

  "Dit is een logisch gevolg van een onderzoek dat voortschrijdt. Wij zijn als sportjournalisten en supporters zeer gefocust op matchfixing: KV Mechelen, Waasland-Beveren, Lokeren enz. Dat is wat we van zeer nabij gevolgd hebben, omdat dat ons als in voetbal geïnteresseerde mensen het meest aanbelangt."

   

  "Daarnaast is er evenwel een veel groter luik over het fraudedossier - het zwart geld om het simplistisch te noemen - en dat is voortdurend voortgegaan. Ik denk dat ondertussen de verhoren van Dejan Veljkovic (spijtoptant, red) zijn afgerond. Veljkovic heeft aan het gerecht uitgelegd hoe hij te werk ging en hij noemde daarbij ook cijfers: wie heeft wat gekregen om wat te doen. Wat nu gebeurt, denk ik, is dat iedereen die daarbij betrokken is, confronteren met de verklaringen van Veljkovic. Dat enorm dossier zal nog wel even aanslepen."

   

  "Sommigen, bij wie het maar om kleine bedragen gaat, zullen een regeling kunnen treffen. Ik weet dat er al zijn. Niet iedereen gaat voor de rechter gedaagd worden. Maar anderen zullen wel een zware prijs betalen. Ik ben nu niet verrast dat er mensen worden gehoord en ook niet door wie er wordt opgeroepen.'    

  Wat met Lukaku (naar Inter?) en Tielemans (bij Leicester blijven?)?

  "Kan Inter Romelu Lukaku wel betalen? Want ze hebben daar toch een probleem met de Financial Fair Play. Lukaku is natuurlijk een peperdure vogel. Het is niet evident om als topspits van de Premier League, voor wie ze 80 of 90 miljoen euro betaalden en die een gigantisch loon heeft, om naar Italië te gaan. Al heeft die competitie weliswaar een inhaalbeweging gemaakt, maar de financiële middelen zijn er minder."

   

  "Het lijkt me voor Lukaku wel een slecht idee om bij United te blijven. De trainer heeft duidelijk gemaakt dat hij niet helemaal het type spits is die past in het voetbal dat Solskjaer wil spelen. Lukaku is toch te goed om 2e viool te spelen. Hij moet toch ergens onbetwist titularis zijn."

   

  "Voor Tielemans is er veel belangstelling. Ik hoef niet te zeggen wat hij moet doen, maar ik denk dat het zeker geen kwaad kan om nog een jaar bij Leicester te voetballen. In een ploeg die voetbal speelt, bij een trainer die hem graag heeft, in een club waar de wurgende spanning nog niet is. Als hij een geslaagd seizoen heeft, gaat hij het jaar nadien de stap naar een topclub kunnen zetten."

  Bekijk de integrale Facebook Live