"Als verdict tegenvalt, kan Thiam nog altijd wereldtop worden in hoog- en verspringen"

  Thiam blesseerde zich gisteren aan haar elleboog.

  Thiam blesseerde zich gisteren aan haar elleboog.

  Nafi Thiam verliet de zevenkamp van Talence gisteren met veel zorgen door een elleboogblessure. Komt haar carrière als zevenkampster in gevaar? "Als je hart bij de meerkamp ligt, wil je dat zo goed en lang mogelijk doen", zegt Wim Vandeven, voormalig coach van Tia Hellebaut.

  Vandeven: "Speerwerpen is heel belastend voor de elleboog"

  Afgelopen weekend liet Nafi Thiam haar ster weer fonkelen in de zevenkamp. Onze landgenote was de beste in Talence (Frankrijk) en zette 3 persoonlijke records scherper: in het hoogspringen, kogelstoten en verspringen.

   

  "Geen enkel record heeft me verrast", zegt Wim Vandeven, de voormalige coach van Tia Hellebaut. "Ik had op stage gezien dat Nafi goed bezig was en ook haar eerste wedstrijden verliepen dit seizoen vrij positief."

   

  De grote tegenvaller in Talence was de elleboogblessure die Thiam overhield aan de zevenkamp. "Ook in 2016, het jaar van de Spelen in Rio, had Nafi een paar keer problemen met haar elleboog", zegt Vandeven.

   

  "Speerwerpen is gewoon ook een belastende sport voor je elleboog. Op het moment dat je de worp inzet met je arm, komen de ligamenten van je elleboog flink op spanning. Ook de aanhechtingspezen krijgen een flinke klap te verduren."

   

  "Speerwerpen is een heel explosief onderdeel. Het houdt een zeker risico in. Zeker als je met de speer in je hand je elleboog een beetje laat zakken, dan is de belasting op je elleboog nog groter. Als je de speer goed hoog kan houden en de worp technisch zuiver uitvoert, dan valt het risico wel mee."

   

  "Met Thiams techniek is niks mis. Doordat ze in Rio al last had van haar elleboog, werd ze eigenlijk verplicht om haar speer goed hoog te houden. Het kan altijd wel eens gebeuren dat je een speer minder goed raakt, zoals we dat zeggen in het jargon. Iedereen maakt eens een foutje en dat komt Nafi nu wel heel duur te staan."

  "Zou menselijk zijn als Thiam begint te twijfelen"

  Bestaat de kans dat Thiam de zevenkamp vaarwel moet zeggen door haar gevoelige elleboog? "Een elleboog is in het speerwerpen en de zevenkamp van levensbelang", zegt Vandeven.

   

  "En bij Nafi zal haar elleboog toch altijd wel een beetje de achilleshiel blijven. Maar ze heeft gelukkig ook nog andere troeven. Thiam kan ook haar mannetje staan in het hoogspringen en zich daarop focussen. Maar als je hart bij de zevenkamp ligt, dan wil je dat zo goed en lang mogelijk doen."


  Zullen die terugkomende elleboogproblemen na verloop van tijd in het hoofd van Thiam beginnen te spelen? “Gelukkig staat er bij Nafi een heel sterk hoofd op die schouders", zegt Vandeven.

   

  "Het zou menselijk zijn als Thiam begint te twijfelen. Maar als ze bij de volgende wedstrijd begint te twijfelen tijdens het speerwerpen, zal ze geen betere prestaties leveren."

   

  Vandeven zag als coach Tia Hellebaut overstappen van de zevenkamp naar het hoogspringen. Moet Thiam dat ook doen? “Dat moet de atleet zelf beslissen. Laat ons hopen dat het medische verdict straks meevalt, dan kan ze nog kiezen."

   

  "Maar als het verdict tegenvalt, dan heeft Thiam minder keuze. Met hoog- en verspringen heeft ze natuurlijk wel nog wat achter de hand. In beide disciplines kan ze wereldtop zijn. In het hoogspringen moet ze zeker 2m05 in haar benen hebben."

  "Van der Plaetsen heeft het goed aangepakt"

  De 3e plaats van Thomas Van der Plaetsen in de tienkamp van Talence laat volgens Vandeven het beste verhopen. “Ik denk dat Van der Plaetsen daarmee vrij vroeg op het seizoen een goede meerkamp heeft afgeleverd", zegt Vandeven.

   

  "Hij heeft een beetje pech gehad dat zijn vorige poging in Zuid-Afrika in het water viel door een elektriciteitspanne. Dat brengt de planning wel in de war. En we zitten met een raar seizoen, waarin het WK in Doha heel laat valt."

   

  "Het is moeilijk om nu al super te zijn en dan in Doha jezelf nog eens te overtreffen. Van der Plaetsen heeft het goed aangepakt door dat WK-minimum nu al veilig te stellen. Nu kan hij nog 3 maanden voortwerken."