Van Aert: "Merlier heeft snelheid van topsprinter, maar moet inhoud kweken"

  Wout van Aert en Tim Merlier

  Tim Merlier schudde gisteren een straf nummer uit zijn mouw. Hij klopte enkele rassprinters in de Elfstedenronde. Ex-ploegmaat Wout van Aert is niet verbaasd. "Hij is een van de snelste renners in het peloton, maar hij moet nog meer inhoud kweken."

  Van Aert zat in de auto op weg naar huis na zijn deelname aan La Cannibale, maar toen hij hoorde dat Merlier de Elfstedenronde had gewonnen, zocht hij meteen de beelden van zijn sprint op. "Ik was onder de indruk. Hij zag er sterk uit", vertelt Van Aert. "Ik wist wel dat hij dit kon. De Elfstedenronde is niet te onderschatten, maar het is ook niet de zwaarste koers. Hij kon dus op volle kracht naar de finish en dan is Merlier een van de snelsten van het hele peloton."

   

  Is er met Merlier dan een nieuwe topsprinter in de maak? "Hij heeft die snelheid in de benen, zeker. Dat zie je in de cross ook. Als hij als eerste het veld wil indraaien, dan doet hij dat. Op training kon ik hem ook nooit kloppen in de sprint. Maar een sprinter moet niet alleen kunnen sprinten. Die moeten ook eerst de heuvels bedwingen en een zware koers overleven. Daar moet Merlier nog sterker in worden."

   

  "Hij moet inhoud kweken. Nu komt hij vaak niet aan zijn echte sprintsnelheid toe omdat hij te vermoeid is na een zware koers. Maar hij staat nog maar aan het begin van zijn wegcarrière en bij zijn nieuwe ploeg (Corendon-Circus, red.) krijgt hij nu de kans om grotere koersen te rijden. Dat zal hem sterker maken."

   

  Zal hij niet aan sprintsnelheid inboeten als hij aan zijn inhoud werkt? "Het bot een beetje af als je enkel duurtrainingen doet, maar je behoudt als renner je specifieke eigenschappen. Ik denk niet dat hij snelheid zal verliezen, zeker als hij blijft crossen. Het is moeilijker om te leren sprinten dan om duurvermogen te kweken."

  Merlier heeft die snelheid in de benen, maar hij moet nog meer inhoud kweken.

  Wout van Aert

  "De zomer is geen extraatje meer voor de huidige generatie crossers"

  Moet Merlier het crossen laten vallen? "Ik denk dat hij net als ik te veel van het veld houdt. En hij vindt die combinatie mooi. Ik verwacht dus niet dat hij de cross achterwege zal laten. Hij was trouwens een van de eerste crossers die op de weg ook altijd prestaties wou leveren. Hij was altijd al ambitieus voor dat wegseizoen. Dat is niet plots gekomen."

   

  Is dat het verschil met de vorige generatie crossers? "De ingesteldheid van deze generatie is anders. De zomer is geen extraatje meer. Ook daar worden er doelen gesteld. Bovendien is deze generatie in de breedte heel sterk. De manier van crossen is ook veranderd. Vroeger was het vaak tactisch, nu is het echt topsport. Vanaf de start op het scherp van de snee. En we trekken elkaar ook omhoog."