Hij doet het! Elfstedenzwemmer bereikt finish na 195 km door het water

  Veel belangstelling langs de route in Friesland.

  " "

  Veel belangstelling langs de route in Friesland.

  0 / 0

  Na iets meer dan 3 dagen zwemmen heeft Maarten van der Weijden de Elfstedenzwemtocht tot een goed einde gebracht. Na 195 kilometer voor het goede doel bereikte de 38-jarige atleet vanavond het eindpunt in Leeuwarden. 

  Maarten van der Weijden heeft met succes zijn Elfstedenzwemtocht afgerond

  Tweede keer, goede keer

  Het was al de tweede poging van de langeafstandszwemmer. Vorig jaar moest Van der Weijden zijn strijd staken na 163 kilometer. Hij was compleet uitgeput en voelde zich niet goed. 

   

  Dit jaar realiseerde de olympische kampioen van Peking 2008 wel zijn doel. Vrijdagavond sprong de 38-jarige atleet in het water in Leeuwarden, vanavond maakte hij er de cirkel rond. 

   

  Van der Weijden haalt zo een mooie som geld op om het onderzoek naar kanker te steunen, de ziekte waar hij enkele jaren geleden van genas.

  Het startschot in Leeuwarden.

  Eten, slapen en drinken op het water

  Meer dan 3 dagen in het water, dat doe je uiteraard niet in één keer. Onderweg moest de karakterman niet alleen voldoende eten en drinken, hij had ook voldoende rust nodig. Het is daar waar het schoentje vorig jaar knelde. Van der Weijden verbrandde meer calorieën dan hij opnam en hij nam niet voldoende rust. 

   

  Voor die momenten van rust voer er een bootje mee met daarop een matras en een tentje. Heel voorzichtig werd Van der Weijden telkens uit het water gehaald en te slapen gelegd. 

  Een sluis over? Zeker niet te voet

  Maar het indrukwekkendste waren ongetwijfeld de takelwerkzaamheden bij het oversteken van een sluis. De atleet stapte niet gewoon uit het water, maar werd uit het water getakeld en als een grote vis getransporteerd van de ene naar de andere kant.

  Heel Nederland leeft mee

  De belangstelling in Nederland was enorm. Van der Weijden zal zich tijdens deze vierdaagse helemaal niet eenzaam gevoeld hebben. Mensen moedigden hem aan tussen het riet langs het water, in dorpjes en op de bruggen. 

   

  Met zijn geweldige inspanning zamelt Van der Weijden in elk geval een pak geld in. Toen hij aankwam in Leeuwarden stond de teller al op 3,9 miljoen euro. Vorig jaar had hij 2,5 miljoen euro na zijn zwembeurt, maar de actie liep nog tot oktober en klokte af op het dubbele.