Dit mag u tijdens de Tour de France van Sporza verwachten

  In 2018 werd de Tour gewonnen door Geraint Thomas

  Op zaterdag 6 juli gaat de Ronde van Frankrijk van start in Brussel, met een openingsweekend dat in het teken staat van Eddy Merckx. Maar u mag de 3 daaropvolgende weken veel meer van ons verwachten.

  De Tour van 2019 oogt loodzwaar, met maar liefst 7 bergritten, 30 cols, 5 aankomsten bergop en spannende slotdagen in de Alpen. Op zondag 28 juli weten we wie de opvolger wordt van Geraint Thomas.

  België boven tijdens openingsweekend

  De Tour 2019 begint met een Belgisch weekend ter ere van de 50e verjaardag van de eerste Tourzege van Eddy Merckx. Brussel zal letterlijk en figuurlijk geel kleuren. Ook de VRT-toren. Die krijgt een reuzenbanner rond zijn schotel in Tour de France-stijl, met een eerbetoon aan Eddy Merckx.

   

  Het programma: 

  Donderdag 4 juli : ploegvoorstelling op de Grote Markt, van 17u. tot 19u. live te volgen op Eén.
  Vrijdag 5 juli : Karl Vannieuwkerke blikt om 21.15 u. in een speciale aflevering van Vive le Vélo vooruit op de Tour.

  Zaterdag 6 juli : openingsrit Brussel – Charlerloi - Brussel.

  Zondag 7 juli : Ploegentijdrit door het hart van Brussel. 

  Onze "Eddy Merckx" rijdt de Tour-ploegentijdrit in Brussel

  Zware Tour

  Van Brussel gaat het richting Vogezen, Centraal Massief en de Pyreneeën. In de laatste week wacht het peloton een loodzwaar drieluik door de Alpen. Op donderdag 25 juli liggen er drie cols van meer dan 2.000 meter (Col de Vars, Col d'Izoard en Galibier) tussen Embrun en Valloire. Op vrijdag 26 (Tignes) en zaterdag 27 juli (Val Thorens) eindigt de rit bergop.

  Eén zendt alle ritten rechtstreeks uit, met commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer. Renaat Schotte sprokkelt interviews voor en na de ritten. Ook Geert Heremans en Bert Pitschon doen interviews, maar dan voor het Journaal. Maarten Vangramberen is het gezicht van de Tour in het Journaal. Meer details over de precieze programmering in het rit- en uitzendschema hieronder.

  Cameron Vandenbroucke aan het werk in "La Course"

  Op vrijdag 19 juli rijden de vrouwen op een heuvelachtige circuit rondom Pau de zesde editie van La Course. Ze leggen in de voormiddag vijf rondes af op het parcours waar de mannen na de middag hun individuele tijdrit rijden.

   

  Van de voorbije vijf edities werden er vier gewonnen door Nederlanders. Vorig jaar snelde Annemiek van Vleuten vanaf een schijnbaar verloren positie Anna van der Breggen voorbij in de slotmeters.

   

  La Course wordt in principe de eerste profkoers van Cameron Vandenbroucke. Eén zendt de wedstrijd vanaf 9.50 u. rechtstreeks uit, met commentaar van Ruben Van Gucht en Lieselot Decroix.

  Vive Le Vélo

  In Vive le vélo blikt Karl Vannieuwkerke elke avond in goed gezelschap terug op de Tourdag. Door de ‘Grand Départ’ in Brussel begint Karl er een dag vroeger aan dan gewoonlijk: op vrijdag 5 juli. Het Vive le vélo-circus slaat drie dagen z’n tenten op in Brussel en steekt op maandag 8 juli de Belgisch-Franse grens over.

   

  Vaste Vive le vélo-analisten Eddy Planckaert, Bert De Backer, Sven Nys en Bram Tankink zijn opnieuw van de partij en krijgen het gezelschap van Marijn de Vries en Jan Bakelants. Ook onder meer Victor Campenaerts, Lieven Van Gils, Fatma Taspinar, Tom Van Dyck, Luc Appermont, Koen Naert, Linde Merckpoel, Stig Broeckx, Louis Vervaeke, Allan Peiper, Bjorg Lambrecht, Rik Samaey en Axel Merckx hebben hun komst al bevestigd.

  Vloggers met dienst: Bavo en Paulien

  Wie echt alles wil weten over de Tour kan terecht op sporza.be.  Alle ritten zijn in livestream te bekijken, met tekstupdates van voor de start tot na de finish. Sporza.be bundelt ook alle nieuwtjes uit het peloton. Je vindt er verslagen, interviews en de leukste filmpjes uit de Tour. En natuurlijk ook alle uitslagen en klassementen.

   

  Maar er is meer. Online-redacteurs Bavo Mortier en Pauline Libeert vloggen vanuit de Tour (op Instagram en Youtube).  Vanaf maandag 8 juli brengt Sporza.be ook een podcast over bergkoning José Manuel Fuente en zijn rivaal Lucien Van Impe.  

  Sporza Tour: Bart Schols keert even terug

  Speciaal voor de Tour keert Bart Schols even terug naar Radio 1.  Drie weken lang presenteert hij er Sporza Tour, samen met Gert Geens. Bij de eerste etappes in Brussel doen ze dat live aan de finish.

   

  Voor het commentaar bij de finish krijgt Christophe Vandegoor hulp van Sven Nys en Frank Hoste. Carl Berteele volgt de koers op de motor en doet interviews. Tussendoor blikt Ward Bogaert terug op 100 jaar gele trui.