Deadline wordt krapper: BAS verplaatst zittingsdagen in matchfixingzaak

  Onder meer spelersmakelaar Walter Mortelmans is betrokken partij.

  Het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) verplaatst de zittingsdagen met pleidooien in de matchfixingzaak rond het duel tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren naar donderdag 27 juni en maandag 1 juli. "Het is een uitgebreide zaak en dat vraagt toch wat voorbereidingstijd."

  De timing voor het BAS is bijzonder krap, want ten laatste op 15 juli moet er een uitspraak zijn. Maar de voorbereiding van de procedure verloopt niet zonder slag of stoot.

   

  Eerst werd Herman Huygens, de voorzitter van de drie arbiters van het BAS, gewraakt door de supporters van KV Mechelen omdat hij in het verleden lid was van de Geschillencommissie. Zijn opvolger Philippe Verbiest werd op zijn beurt gewraakt door de verdediging van spelersmakelaar Walter Mortelmans. 

   

  Marc Boes werd nu aangeduid als derde voorzitter, maar het BAS zag zich wel genoodzaakt om de zittingsdagen uit te stellen naar donderdag 27 juni en maandag 1 juli om zich wat meer tijd te gunnen. 

   

  "Het is een uitgebreide zaak en dat vraagt toch wat voorbereidingstijd", vertelde Caroline Demuynck, administratief directeur bij het BAS. "Daarnaast is er ook nog de beschikbaarheid van iedereen en zo werd er met donderdag en maandag een oplossing gevonden."

   

  De betrokken partijen hebben trouwens nog tot maandagmiddag om ook een wrakingsverzoek in te dienen voor Boes. Twee kantoorgenoten van Boes zouden aangesloten zijn bij de Geschillencommissie Hoger Beroep.

  Onzekerheid troef

  De mogelijkheid bestaat dus dat er komende week maandag nog geen uitspraak is van het BAS bij de kalendervoorstelling van de Proximus League en Jupiler Pro League. Zonder definitieve uitspraak weet de kalendermanager niet welke teams hij in 1A of 1B moet indelen. 

   

  Bekerwinnaar Mechelen hoopt met de procedure bij het BAS een plaats in 1A af te dwingen. Lokeren hoopt de degradatie naar 1B te vermijden, terwijl Tubeke een plaats in de eerste afdeling van het amateurvoetbal wil inruilen voor een stek in de tweede klasse.