Komt het nog goed met Carrasco in China? "Hij moet met vriendelijk gebaar komen"

  Yannick Carrasco speelt bij Dalian Yifang.

  Veel voetballers hopen dezer dagen op een transfer, maar bij Yannick Carrasco lijkt die wens nog net iets vuriger. De Rode Duivel wil weer in Europa voetballen. "Dalian Yifang zou wel eens heel koppig kunnen zijn in dit dossier", denkt Jürgen Van der Velde, een Belgische voetbalconsulent in China.

  Jürgen Van der Velde woont en werkt in Peking en heeft de soap-Carrasco in de Chinese media gevolgd. "Het is een beetje geëscaleerd de voorbije dagen en het is nu een heel gevoelige kwestie geworden. Carrasco heeft - net als in de vorige transferperiode - openlijk gezegd dat hij weer naar Europa wil, maar hij zou het deze keer ook sportief hebben laten blijken."

   

  "Op 21 juni stuurde de club een mededeling de wereld in. Carrasco keerde niet op tijd terug na interlands met de Rode Duivels en op training zou hij op zijn zachtst gezegd minder participatief geweest zijn. Daarom werd hij geschorst."

   

  "Maar er wordt ook gezegd dat hij met opzet een gele kaart gepakt heeft om zo vroeger naar België te kunnen terugkeren voor de interlandbreak. En Chinese media melden bovendien dat zijn gedrag naast het veld volgens de coach verre van sociaal en collegiaal is. Door zijn vedettenstatus werd dat tot nu toe door de vingers gezien."

   

  "Carrasco kreeg drie dagen om zijn excuses aan te bieden, maar die 3 dagen zijn voorbij. Het is afwachten wat er nu zal gebeuren, maar het is duidelijk dat cultuurverschillen hier een grote rol spelen. Dat is een beetje klassiek."

  "Carrasco moet rustig blijven en zijn verantwoordelijkheid nemen"

  "Carrasco zal denken dat hij deze transfer verdient. En dat is ook wel zo want hij heeft zijn job fantastisch gedaan. Hij heeft prachtige acties en prachtige doelpunten gemaakt en hield de club vorig seizoen op de slotspeeldag in eerste klasse", zegt Van der Velde.

   

  "Ik heb hem een paar keer zien spelen en hij schuwde ook het verdedigende werk niet. De ploeg is erg afhankelijk van hem. In het kamp van Carrasco beweren ze ook dat er na de vorige transferperiode beloftes gemaakt zijn aan de speler en zijn makelaar om de zaak te herbekijken."


  "Maar in China denken ze heel erg zwart-wit. Hij heeft nog een lopend contract en dus zetten ze zijn prestaties aan de kant en bekijken ze het puur zakelijk. Ik denk dat de club daarom misschien koppig zal zijn in dit dossier. Al kunnen ze geen  speler tegen zijn zin vasthouden, Dalian Yifang wil zich laten gelden."

   

  "Het zou ook kunnen dat de mensen die de transfer moeten regelen de culturele gevoeligheden niet kennen. Dat maakt het allemaal nog moeilijker. Dalian Yifang deed intussen het slot op de deur door te beweren dat Carrasco niet te koop is."

   

  Komt het nog goed tussen speler en club? "Het zou kunnen, als de zaak een beetje bekoeld is. Vorig jaar na die slag op training is de club ook vergevingsgezind geweest. De verontschuldigingen tussen de twee werden toen volgens een minutieus uitgedachte strategie verspreid op de Chinese sociale media. Maar nu is de status van de zaak anders."

   

  "Het enige advies dat ik Yannick zou kunnen geven, is om deze zaak volwassen uit te klaren. Ook al zou een terugkeer naar Europa voor hem het beste zijn, hij moet rustig blijven en zijn verantwoordelijkheid nemen. Hij zal met een vriendelijk gebaar moeten komen."

  Waarom wil hij weg? "Persoonlijk en sportief is er veel veranderd"

  Waarom wil Carrasco zo graag vertrekken uit China? "Ten eerste is er sportief veel veranderd dit seizoen", legt Van der Velde uit. "De voetballegende Bernd Schuster werd vervangen door een Koreaanse coach. Nicolas Gaetan, een maatje van Carrasco, werd ook ingeruild voor de extravagante Hamsik."

   

  "Er wordt ook gezegd dat zijn vrouw ondertussen niet meer in China woont, dus familiaal is het ook een lastige situatie. Je moet hoe dan ook mentaal beresterk zijn om de dagen in China fluitend tegemoet te gaan. Als voetballer leef je wel een beetje meer in een bubbel, maar toch leef je dag in dag uit samen met spelers die een ander gevoel voor humor hebben, andere gewoontes, een andere mindset, ..."

   

  "Bovendien vertrok hij 18 maanden geleden op expliciete vraag van de Wanda-investeringsgroep naar China. Dat deed toen ook al veel wenkbrauwen fronsen in Europa."