• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gouden Casse: "Het bewijs dat ik tot de wereldtop behoor"

  Matthias Casse

  Matthias Casse staat te blinken op het podium van de Europese Spelen.

  Matthias Casse heeft zijn gouden medaille te pakken op het hoogste niveau. "Die lag in het verschiet", reageert de jonge judoka na zijn Europese titel. Ook zijn 35-jarige sparringpartner Dirk Van Tichelt is onder de indruk.

  "Europees kampioen, dat klinkt goed"

  Matthias Casse mag je voortaan aanspreken als Europees kampioen. "Klinkt goed", lacht hij voor onze camera in Minsk. "Een gouden medaille lag in het verschiet en ik ben heel blij dat ik die hier op de Europese Spelen in de wacht sleep."


  "Het was super om nog een keer de Brabançonne te horen, want de laatste jaren moest ik vooral tevreden zijn met zilver of brons. Nu bewijs ik dat ik tot de wereldtop behoor."


  Cadeau kreeg Casse het niet op de Europese Spelen. "Ik ga goed slapen, want het was lange dag. Van de eerste tot de laatste kamp heb ik moeten knokken. Het niveau in mijn klasse ligt enorm hoog. We zijn mekaar allemaal waard. Daarom eindigen veel kampen met een gouden score."


  Bij de junioren schopte Casse het al tot wereldkampioen. Eind augustus probeert hij in Tokio die titel te veroveren bij de senioren. "Over twee weken heb ik nog een grand prix in Canada op het programma te staan. Daarna concentreer ik me vol op het WK. Gelukkig heb ik tot nu toe nog geen herexamens", lacht de student biomedische laboratoriumtechnologie.

  Deze zomer concentreer ik me vol op het WK. Gelukkig heb ik tot nu toe nog geen herexamens.

  Matthias Casse

  VIDEO: Het interview met Matthias Casse

  VIDEO: Casse vloert de Bulgaar Ivanov in de EK-finale

  VIDEO: Casse ontvangt zijn gouden medailles

  Van Tichelt: "Mooie toekomst voor zich"

  Dirk Van Tichelt is blij voor zijn sparringpartner. "Matthias bevestigt en dat met een moeilijke loting", vertelt de Europese kampioen van 2008. "De overstap van de junioren gaat erg vlot. Als je zo vroeg scoort, ben je wereldtop in het judo."

   

  "Als nummer 4 van de wereld heeft hij een mooie toekomst voor zich. Matthias kan zeker scoren deze zomer op het WK, maar het blijft wel judo. Voor hetzelfde geld moet hij nog enkele jaren knokken voor die wereldtitel", voorspelt Van Tichelt.

   

  Naast Casse greep lichtgewicht Jorre Verstraeten (21) brons op de Europese Spelen. Een wissel van de wacht? "Dat denk ik wel", antwoordt Van Tichelt, die onlangs 35 kaarsjes uitblies. "Hopelijk ben ik er volgend jaar nog bij op de Olympische Spelen, maar ik gun het de jongeren. Dat is mooi voor het Belgisch judo."

   

  Van Tichelt zelf is bijna weer de oude na een zware knieblessure. "Ik ben hard aan het trainen en zit op schema voor deelname aan het WK in Tokio. Dat komt goed", weet de judoka.

  Dirk Van Tichelt

  Dirk Van Tichelt werkt hard aan zijn comeback.