Van Alphen: "Het is tijd om de elleboog van Thiam grondig aan te pakken"

  Hans Van Alphen.

  Talence was gisteren en eergisteren de speeltuin van Nafi Thiam (24), maar de olympische kampioene op de zevenkamp kon haar meerkamp niet op volle kracht afwerken door een elleboogblessure. Een oud zeer, ziet ook ex-meerkamper Hans Van Alphen (37). "Het probleem sleept al een aantal jaren aan."

  "Speerwerpen is zeer belastend"

  Hans Van Alphen, zelf twee keer winnaar in Talence, zag op de tribunes hoe Nafi Thiam het speerwerpen vroegtijdig moest staken. Een oude elleboogblessure stak weer de kop op bij onze landgenote.

   

  "Ik ken de diagnose niet, maar het zal wel aan de binnenkant van de elleboog zijn, iets aan de ligamenten of de pezen", meent Van Alphen.

   

  "Als ik zag hoeveel pijn Nafi had, bestaat de kans dat het een scheurtje is en dat zijn heel vervelende blessures. Maar ze heeft nog 3 maanden tot het WK en daarin kan veel gebeuren."

   

  "De kans lijkt me wel klein dat het WK pijnvrij zal zijn. Maar ze heeft ook in Rio al laten zien dat ze belachelijk ver kan gooien met een pijnlijke elleboog. Het probleem sleept wel al een aantal jaren aan en het zal toch de nodige verzorging nodig hebben."

   

  Thiam sukkelt niet voor het eerst met een letsel aan de elleboog. "Speerwerpen is zeer belastend. Bijna iedereen heeft al last aan zijn elleboog gehad. Maar je zou er wel vanaf moeten geraken. Het is tijd om dat grondig aan te pakken."

  Elleboogblessure gooit roet in het eten van Thiam:

  "Je hebt altijd het gevoel dat ze nog beter kan"

  Ondanks de elleboogblessure won Thiam de zevenkamp met een knap puntentotaal. Zonder kwaaltjes had ze wellicht een Europees record op de tabellen gezet.

   

  Van Alphen: "Het zat er zeker aan te komen, maar de meerkamp is pas voorbij aan de finish van de 800 meter. Het kan bijna niet anders dat het er ooit komt. Nafi is nog maar 24 en voor een meerkampster heeft ze nog zeeën van tijd. Het zal zeker lukken."

   

  In de kampnummers verzamelde Thiam weer topprestaties. "In een aantal disciplines is ze wereldtop of zit ze er zeer dichtbij. Dat is superstraf."

   

  "Je hebt altijd het gevoel dat ze nog beter kan, omdat ze nog aan het studeren is of omdat ze nog niet helemaal goed heeft kunnen trainen of ze een blessure gehad heeft. Het is moeilijk om te zeggen waar het zal eindigen, maar ze is een kampioenschapsbeest en ze heeft al laten zien dat ze het kan."

  Hans Van Alphen kaart na in Sportweekend: