• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Nafi Thiam wint zevenkamp in Talence ondanks elleboogblessure

  Nafi Thiam heeft ondanks een elleboogblessure de prestigieuze zevenkamp in Talence gewonnen. Het was een tweedaagse met gemengde gevoelens voor de Belgische, die op erg hoog niveau presteerde, maar tijdens het speerwerpen ook weer last kreeg van haar elleboog.

  Nafi Thiam begint dag 2 met Belgisch verspringrecord

  De tweede dag in Talence begon met een discussie tussen de atletes en de organisatie. De meetapparatuur van het verspringen was allemaal netjes opgesteld aan de ene zandbak, maar in de andere richting kon er gesprongen worden met rugwind.

   

  De atletes trokken uiteindelijk aan het langste eind, waardoor alle technische middelen naar de andere zandbak moesten worden verhuisd. En dat bleek een goeie beslissing voor Nafi Thiam, die bij haar tweede poging kon profiteren van een toegelaten rugwind van 1,6 meter per seconde.

   

  Thiam plofte na 6,67 meter weer in het zand en verbeterde daarmee het Belgisch record in het verspringen, dat sinds 1996 op naam stond van Sandrine Hennart.

  Tranen bij speerwerpen

  Nafi Thiam had vooraf al aangekondigd dat ze het speerwerpen het meest vreesde en zondagmiddag bleek ook waarom. Bij haar eerste worp bleef ze met 44,33 meter 15 meter onder haar persoonlijk record en bovendien tastte ze met een pijnlijke grimas naar haar elleboog, die haar ook in het verleden al parten speelde.

   

  Toch probeerde Thiam het nog een tweede keer, maar met 47,25 meter deed ze niet veel beter dan bij haar eerste poging. Met tranen in de ogen verliet ze vervolgens het terrein.

   

  Ondanks haar elleboogblessure kwam Thiam wel aan de start van de afsluitende 800 meter, omdat haar Belgische records anders niet gehomologeerd zouden worden. Met een stevig verband rond haar gehavende elleboog kwam ze na 2'20"46 over de finish.

   

  Thiam sluit haar tweedaagse af met 6.819 punten, haar op één na beste resultaat in een zevenkamp en de beste wereldjaarprestatie. Voor het meetingrecord (6.831 punten) kwam ze nipt tekort.

  Thiam: "Ik kan mijn elleboog niet bewegen"

  Veel zorgen dus toch bij Nafi Thiam, die tegen de tranen moest vechten voor de camera van Sporza. "Ik ben verdrietig, want ik had me dit weekend toch anders voorgesteld. Maar dat is sport", zuchtte ze.

   

  "Ik probeer de goeie dingen te onthouden. Ik heb hier 3 persoonlijke records neergezet en ik lever de beste wereldjaarprestatie ondanks een waardeloze poging in het speerwerpen en een 800 meter met een geblesseerde elleboog."

   

  Thiam verbeterde ook het Belgisch record verspringen. "Maar het is moeilijk enthousiast te zijn na wat er daarna nog gebeurd is. Ik heb het lastig, want ik heb ook al een moeilijke winter gehad en ik heb hard geknokt om er weer te staan."

   

  "Hoe mijn programma er nu uitziet, weet ik niet. Dat zal afhangen van mijn elleboog. In België zullen we alles laten onderzoeken, maar voorlopig ziet het er niet goed uit. Ik kan mijn elleboog niet bewegen. Ik heb nog 3 maanden om alles goed te verzorgen. Dan is er het WK in Doha en dat is het enige doel wat nu nog in mijn hoofd zit."