• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Portret Victor Schelstraete: “Angst heb ik niet (meer)”

  Sommige mensen hebben “het”. Een uitstraling waarmee ze anderen in geen tijd inpakken. Bokser Victor Schelstraete is een van die mensen. Zijn imposante lijf trekt de aandacht, zijn ontwapenende vlotheid geeft de voorzet, zijn levensverhaal werkt het geheel af. Schelstraete bokst vandaag zijn tweede kamp bij de zwaargewichten op de Europese Spelen.

  Statement maken op de Europese Spelen

  Schijnbaar eindeloos nazwetend, witte handdoek rond de nek, maar met een kamerbrede glimlach wandelde Victor Schelstraete afgelopen vrijdag de geïmproviseerde persruimte van de bokshal in Minsk binnen. De openingsceremonie moest dan nog gehouden worden, maar Schelstraete had zijn eerste kamp al gewonnen. De jury duidde hem unaniem aan als winnaar na 3 ronden tegen de Oostenrijker Hagag Ahmed.

   

  “Ik had Ahmed al bezig gezien op het internet en wist dat hij sterk is. In je eerste kamp boks je liever tegen iemand makkelijker, maar vanaf de 1e ronde voelde ik dat het voorbij was voor hem. Ik zag angst in zijn ogen. Met de nodige tips van mijn trainers heb ik het kunnen afwerken. Toch een last die van mijn schouders viel, want de druk was groot.”

   

  De manier waarop Schelstraete praat is vriendelijk, maar zijn woorden verraden grote zelfzekerheid. “Nee, ik kan via deze Europese Spelen niet op de Olympische Spelen raken of punten sprokkelen, maar ik kan hier wel een statement maken."

   

  "Of ik mijn Russische tegenstander in de tweede ronde vrees? Nee, bij Rusland is het vooral de vlag die mensen angst aanjaagt. Maar die vlag heb ik al geklopt. Ik zal met dezelfde focus, mentaliteit en gameplan als in de eerste ronde in de ring stappen.”

  Victor Schelstraete (r) in zijn kamp tegen Hagag Ahmed.

  Victor Schelstraete (r) in zijn kamp tegen Hagag Ahmed.

  "Boksen betekent alles voor mij"

  De gave om angst te overwinnen en om te zetten naar zelfvertrouwen, lijkt het geheime wapen van Victor Schelstraete. Zijn thuissituatie was moeilijk. Hij groeide op zonder vader, moeder had het financieel moeilijk en naar school gaan was verre van zijn favoriete bezigheid. Toen hij dreigde het slechte pad te bewandelen, raadde zijn moeder hem op zijn 17e aan om te gaan boksen.

   

  “Voor mij is boksen een “way out”. Het betekent alles voor mij. Wat precies, daar kan ik in een kort interview zelfs niet op antwoorden. Ik train 2 of 3 keer per dag met hart en ziel, onder meer met het oog op de Spelen in Tokio 2020. Ik leg mezelf daarbij veel druk op, want als je dat niet doet en niet in jezelf gelooft, kan je niet alles uit jezelf halen."

   

  Ook voorafgaand aan de Europese Spelen moest Schelstraete angst overwinnen. Door 6 barsten in zijn middenhandsbeentje lag hij een jaar stil. Vooral mentaal was dat moeilijk, geeft hij toe. “Na zo lang is het moeilijk opnieuw die klik te maken in je hoofd als bokser. Een stage naar Cuba net voor de Europese Spelen heeft mijn killersinstinct teruggebracht.”

   

  “In Cuba wordt er gebokst om je hoofd er af te hakken, bij wijze van spreken. Dat had ik nodig. Op het niveau van de Europese Spelen had ik nog nooit gebokst.”

  Mayweather als internationaal voorbeeld

  Dat Schelstraete kiest voor Floyd Mayweather als we hem vragen naar zijn internationaal voorbeeld, past helemaal in het plaatje. “Veel mensen verwarren zijn zelfvertrouwen met arrogantie. Maar als je zelf bokst, zie je dat die man 100 procent in zichzelf gelooft en dat vind ik inspirerend.”

   

  “Voor mij is Mayweather de beste bokser van deze generatie. Hij is maniakaal in zijn werkethiek, technisch is hij bijna foutloos en defensief perfect.” 

  Het interview met Schelstraete: