• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Joos na EK U21: "Hoeven niet meteen de onheilsklokken te luiden"

  Filip Joos gaf gisteren commentaar bij België-Italië.

  Voor de Belgische U21 zit het EK erop. Na nederlagen tegen Polen, Spanje en Italië ogen de cijfers niet fraai, maar hoe analyseert commentator Filip Joos het rapport van de Belgen? "We mogen ons niet blindstaren op dit toernooi en zeggen dat er niets komt."

  "Verschaeren is 6 jaar jonger dan veel jongens op het veld en dat zegt wel iets"

  "Wat we moeten onthouden van België-Italië? Toch maar de goal van Yari Verschaeren", analyseert commentator Filip Joos.

   

  "Dat was een prachtig doelpunt en het was ook het bewijs dat hij meer en meer zal scoren voor Anderlecht. Je mag niet vergeten dat hij 6 jaar jonger is dan veel jongens op het veld en dat zegt toch iets."

   

  "Anderzijds merkte coach Johan Walem ook op dat er balverlies van hem was bij het doelpunt van Italië. Dat klopt ook, maar dan kun je die 6 jaar wel inroepen."

  VIDEO: de heerlijke 1-2 van Yari Verschaeren

  "Leeftijdsgenoten, maar weer jongens tegen mannen"

  Wat moeten we nog onthouden? Filip Joos: "Niet te veel, maar je ziet toch iets terugkomen en daar moet je voor opletten: het zijn leeftijdsgenoten, maar het waren jongens tegen mannen. Dat moet toch niet de toekomst worden. Je moet ook op fysiek vlak meekunnen en dat viel een beetje tegen."

   

  "De motivatie was natuurlijk anders voor de Italianen, die wel nog iets hadden om voor te spelen. Maar je ziet het bijna met lede ogen aan."

   

  "De Belgen wonnen weinig duels, werden af en toe overlopen en de Italianen speelden veel virieler. Zij mochten dat ook van een matige scheidsrechter, want dat Chiesa geen rood kreeg, valt niet goed te praten."

  VIDEO: Chiesa ontsnapt aan rood na fout op Saelemaekers

  "We hebben pech met Siebe Schrijvers"

  Jongens tegen mannen: is dat de conclusie van het volledige Belgische toernooi? "Neen", zegt Filip Joos. "Tegen Polen vond ik dat niet."

   

  "Maar puur tactisch, qua pressing, staan deze Italianen wel verder. Dat zit in hun cultuur, maar zij waren meer een ploeg, sterker en steviger."

   

  "We hadden zeker in de eerste match tegen Polen meer kunnen en moeten doen. Daar hadden we meer verdiend."

   

  "En we hebben ook pech met Siebe Schrijvers, die ons hier heeft gebracht en anders zo trefzeker is. Maar nu heeft hij geen goal gemaakt."

  "Eden Hazard zal ook ooit een tonnetje hebben"

  Landry Dimata en Zinho Vanheusden waren er niet bij op dit EK. Zij zouden van deze selectie het dichtst bij de A-kern van de Rode Duivels staan. Zijn er nog gegadigden?

   

  Filip Joos: "Neen. Yari Verschaeren komt er ooit, denk ik. Eigenlijk is dat te vroeg om dat te zeggen, maar Eden Hazard zal ook ooit 35 jaar zijn en een tonnetje hebben."

   

  "Ik was bijvoorbeeld onder de indruk van het toernooi van Orel Mangala, maar om nu te zeggen dat hij een Rode Duivel wordt, dat weet ik niet. We mogen ons ook niet blindstaren op dit toernooi en zeggen dat er niets komt. Dat is ook niet waar."

   

  "Dit is ook maar één generatie. Binnen twee jaar zijn er weer andere spelers en wie weet wat daar tussen zit. We hoeven niet meteen de onheilsklokken te luiden."

  Nakaarten met Filip Joos na België-Italië (1-3):