• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ontdek het "uitzonderlijke talent" van de Red Panthers: Ambre Ballenghien

  Ambre Ballenghien hielp de Red Panthers aan de zege tegen Australië.

  Amper 18 jaar, volop in de examens voor haar laatste jaar middelbaar, maar tussendoor wel grote sier maken bij de Red Panthers. Ambre Ballenghien demonstreert op de Pro League dat de toekomst van de nationale ploeg heel mooi oogt. "Ze is nog heel jong, maar een echte killer."

  De Belgische hockeyfederatie zet sinds 2005 met de steun van de overheid volop in op de jonge talenten. Met succes: de Red Lions kroonden zich vorig jaar in India tot wereldkampioen en de Red Panthers gooien hoge ogen op de Pro League, een internationaal toernooi met de beste 9 landen van de wereld.

   

  En ook de opvolging is verzekerd dankzij het "Be Gold"-project, want Ambre Ballenghien (18) klopt op de grote poort. De youngster van Leopold, die volgend seizoen naar topclub Gantoise verhuist, toonde zich in april met haar eerste doelpunt voor de Red Panthers tegen China. En ook tegen toplanden Duitsland en Australië mikte ze raak.

   

  Ballenghien is volgens bondscoach Niels Thijssen "een uitzonderlijk talent". De 18-jarige aanvalster is technisch sterk, doelgericht, staat stevig op haar benen en is met haar dribbel een gesel voor een defensie.

   

  "Het is een droom die uitkomt om voor de Red Panthers te spelen", vertelde ze na de prestigieuze zege tegen Australië.  "Het is magisch, dus ik wil van elk moment profiteren. Een uitzonderlijk talent? Dat doet deugd om te horen. Ik weet dat ik het niveau heb om hier te spelen. Ik probeer elke wedstrijd beter te doen en te leren."

  Ballenghien: "Dit is een droom die uitkomt"

  "Ambre is nog heel jong, maar een echte killer"

  De hockeyliefhebbers ontdekken Ambre Ballenghien nog maar net, maar bij de Red Panthers staat niemand versteld van haar steile opmars. "Ik had al jaren geleden gehoord dat ze een heel speciale speelster is", vertelt Judith Vandermeiren, een ervaren rot bij de nationale ploeg.

   

  "De meeste toplanden hebben een spits van wereldniveau. Ambre is nog heel jong, maar ze is een echte killer. Ze is bijzonder intelligent, heel gedisciplineerd en als ze zo blijft werken, gaan we er nog veel moois van zien."

   

  Ook bondscoach Niels Thijssen is tevreden dat het talent stilaan boven water komt. Vroeger moest hij zijn grote talenten noodgedwongen al op  16-jarige leeftijd lanceren, zoals Stephanie Vanden Borre, maar nu heeft hij de luxe om te wachten.

   

  "We volgen geduldig de filosofie om Ambre niet te vroeg te brengen. We geven ze de tijd om te groeien en bepaalde stappen te zetten. Ze is een uitzonderlijk talent, maar we blijven geduldig en zorgen dat ze met beide voetjes op de grond blijft."

  Vandermeiren: "We gaan er nog veel moois van zien"

  Bondscoach: "Ze kan meteen mee bij de Red Panthers"

  Bekijk hier het doelpunt van Ballenghien tegen Australië: