• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  KBVB krijgt na stemming van morgen een nieuwe, moderne structuur

  De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) staat voor structurele wijzigingen die tot doel hebben de bond te vereenvoudigen. Twee entiteiten, de feitelijke vereniging en de vzw, worden vanaf 1 juli gebundeld in één vzw. De hervorming wordt morgen gestemd op de jaarlijkse algemene vergadering.

  Het plan werd eind maart al unaniem goedgekeurd door het Uitvoerend
  Comité, maar om de ontbinding en vereffening van de feitelijk structuur
  helemaal goed te keuren, is het fiat van de algemene vergadering nodig. Om de structuur in werking te laten treden, is morgen 81% van de stemmen nodig. Normaal gezien moet dit geen probleem vormen.

   

  Het Uitvoerend Comité, sinds mensenheugenis het hoogste bondsorgaan, gaat door de wijziging weliswaar op de schop. Het belangrijkste orgaan in de nieuwe structuur, die uit vier entiteiten zal bestaan, wordt in principe de algemene vergadering (bevoegdheid jaarrekeningen en statuten). 

  Verdeling mandaten

  De raad van bestuur van de KBVB besliste dat Voetbal Vlaanderen daarin 25 mandaten zal krijgen. Voor de Pro League zijn er 22 weggelegd, ACFF beschikt over 18 mandaten. De overige zes mandaten zijn voor onafhankelijke bestuurders, door de KBVB "Football Family" genoemd.


  Alle huidige mandaten worden voorts verdeeld over de Hoge Raad  voor het Voetbal, die de reglementaire bevoegdheid toegewezen krijgt, en de Raad van Bestuur, die bevoegd is voor de strategie van de KBVB, de goedkeuring van de budgetten, en niet-operationeel is. Het management neemt ten slotte de operationele leiding van de KBVB op zich. Aan het functioneren van de onafhankelijke instanties  (Disciplinaire Commissies, Commissie Integriteit en Licentiecommissie) wordt niets gewijzigd.


  Op de jaarlijkse algemene vergadering zullen behalve de nieuwe structuur ook de mandaten en de aanduidingen van voorgedragen kandidaten bekrachtigd worden. Er zal een overzicht gegeven worden van de reglementswijzigingen, alsook van de financiële resultaten van het voorbije boekjaar en de begroting van volgend seizoen wordt uit de doeken gedaan. Verder wordt ook de tijd genomen om bondsonderscheidingen uit te delen en competitiewinnaars in de bloemetjes te zetten.

  Morgen weten we ook wie de nieuwe bondsvoorzitter wordt. Gérard Linard zit zijn laatste vergadering voor.

  Wie volgt Linard op als bondsvoorzitter?

  Gérard Linard leidt morgen zijn laatste vergadering als bondsvoorzitter. Ook morgen wordt zijn opvolger aangesteld. Lees hier wat onze eigen Peter Vandenbempt hierover weet te vertellen.