• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Voetbalbond krijgt vandaag nieuwe voorzitter: "Wordt het Bayat?"

  Mehdi Bayat is de voorzitter van Charleroi.

  Mehdi Bayat is de voorzitter van Charleroi.

  Zaterdag kiezen de leden van het Uitvoerend Comité van de Voetbalbond een nieuwe voorzitter, als opvolger voor de 76-jarige Gérard Linard. Het wordt wellicht een strijd tussen Mehdi Bayat en Gilbert Timmermans, Philippe Godin trok zich in laatste instantie terug.

  "Bayat kan rekenen op steun van afscheidnemend voorzitter"

  De Franstaligen binnen de Voetbalbond willen absoluut opnieuw een Franstalige voorzitter als tegengewicht voor de intussen zeer Vlaamse top van de Bond, met nagenoeg allemaal Vlamingen in leidinggevende functies.

   

  En de profclubs willen na het vertrek van Bart Verhaeghe een zwaargewicht uit de eigen gelederen als voorzitter, onder meer om toe te zien op de verdere professionalisering van de Bond.

   

  Bayat kan rekenen op de steun van afscheidnemend voorzitter Linard, die zijn invloed bij de Waalse amateurs wil aanwenden om Bayat in het zadel te krijgen.

   

  Linard kwam 2 jaar geleden aan de macht met de steun van de profclubs die François De Keersmaecker wegwilden. Een wederdienst moet dus kunnen.

   

  Minpunt voor Bayat: net als Linard spreekt hij geen Nederlands en hij is voorzitter van een club. Bayat zou de eerste zijn sinds Francis Dessain in de jaren veertig die de twee combineert. Dessain was ook voorzitter van KV Mechelen.

  De 76-jarige Gérard Linard was de vorige bondsvoorzitter.

  De 76-jarige Gérard Linard was de vorige bondsvoorzitter.

  Bayat moet het opnemen tegen Timmermans

  Gilbert Timmermans was al een keer eerder kandidaat. In zijn nadeel speelt dat hij maar voor 1 jaar verkozen kan worden. Timmermans wordt volgende week 74 en bereikt dus volgend jaar de leeftijdsgrens van 75.

   

  Timmermans was een groot tegenstander van de uitzondering die het uitvoerend comité vorig jaar maakte voor Linard, zodat die wel nog een jaar langer voorzitter kon blijven en dus wil hij naar eigen zeggen die uitzondering nu niet voor zichzelf. In dat geval moet er in 2020 opnieuw een voorzitter gekozen worden.

   

  Philippe Godin een 52-jarige advocaat uit Luik, die binnen de Bond bij het Bondsparket heeft gewerkt en ook voorzitter was van de Studiecommissie, was aanvankelijk ook kandidaat, maar trok zich op de valreep terug. Godin zit nog maar 10 maanden in het uitvoerend comité.

   

  In de loop van de dag kunnen zich wel nog andere kandidaten aandienen.

  Gilbert Timmermans is 1 van de 3 kandidaten.

  Gilbert Timmermans is 1 van de 3 kandidaten.

  Kandidaat heeft 12 van de 22 stemmen nodig

  In het Uitvoerend Comité zijn 22 stemgerechtigden : 7 Vlaamse amateurs, 7 Waalse amateurs en 8 profs.

   

  Een kandidaat heeft een gewone meerderheid of 12 stemmen nodig. Heeft geen enkele kandidaat een meerderheid, dan volgt er een 2e stemronde en valt de kandidaat met de minste stemmen af.

   

  Als de voorzitter uit het profvoetbal komt, zijn de 2 ondervoorzitters vertegenwoordigers van het amateurvoetbal, een Vlaming en een Waal. 

  Nieuwe structuur

  De zitting van het Uitvoerend Comité van zaterdag is overigens de laatste. Nadien houdt het op te bestaan.

   

  Volgend jaar komt er een nieuwe Algemene Vergadering van 60 leden, die dan onder meer de nieuwe voorzitter zal kiezen. De Raad van Bestuur wordt uitgebreid van 10 naar 12 leden. 

  Peter Vandenbempt