• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Naesen: "Dacht dat 1e hoogtestage mega-effect zou hebben, niet dus"

  Naesen is klaar voor de Tour.

  Oliver Naesen gaat net als de voorbije twee jaar opnieuw naar de Tour met zijn ploeg AG2R. "Ik was redelijk zeker van mijn plaats in de selectie", vertelt de Belg aan Sporza. "Naast het klassement van Bardet denkt de ploeg nu toch ook meer aan ritzeges. Dus ik zal mijn kans wel krijgen."

  "Het was eigenlijk in november al afgesproken, maar je weet nooit wat er nog tijdens zo'n seizoen kan gebeuren", zei Naesen na de officiële bekendmaking van de AG2R-selectie. "Je kan vallen of ziek worden. Het is leuk dat het nu helemaal zeker is."

   

  Om zich goed voor te bereiden trok Naesen voor het eerst op hoogtestage. Merkt hij een effect? "Ik voel me gewoon zoals anders. Het is nog niet aangeslagen zoals ik andere renners er soms over hoor vertellen. Het was mijn eerste keer, dus dan hoop en droom je dat het een mega-effect zal hebben en dat je plots alle koersen wint. Zo'n vaart loopt het spijtig genoeg niet. Maar ik leef nog op hoop, misschien heeft het nog een serieus effect. Het mag ook iets opleveren want het is geen vakantie, hoor."

   

  In de Dauphiné toonde Naesen zich in de eerste rit, maar winnen lukte niet. Is hij tevreden? "Stel dat ik in die rit 500 meter later gegrepen word, dan win ik en pak ik geel. Dan spreken we van een fantastische week. Nu was het een gewone week. Ik ben wel tevreden, maar het was niet de koers van mijn leven."

  "Eigen kans krijgen is een leuke bonus, maar was geen voorwaarde"

  In de Tour is Naesen in de eerste plaats een luxeknecht voor de Franse kopman Romain Bardet. "We zijn een typische Franse ploeg met bijna alleen maar klimmers. Die zijn zwak en kwetsbaar op het vlakke, dus dat is dan mijn werk. Daar zorg ik voor de bescherming. Dat is leuk want mijn werk wordt geapprecieerd."

   

  Maar hij hoopt meer dan de voorgaande jaren ook op een eigen kans. "Andere jaren was de tactiek van de ploeg 100 procent voor Bardet, iedereen reed voor Bardet. Voor eigen ambities was geen plaats. Nu denken ze bij de ploeg toch ook aan die ritzeges. Die zijn niet te onderschatten. Op een bepaald moment zal ik ook eens mijn kans krijgen."

   

  Was dat een van de voorwaarden van Naesen om mee te gaan? "Neen. Ik heb dat wel eens gevraagd, maar ik weet ook hoe lastig een Tour is en hoeveel steun een kopman nodig heeft. Je eigen kans krijgen is een leuke bonus, maar ik heb niets geëist."

  "Het Belgisch kampioenschap heb ik met stip genoteerd"

  Maar voor de Ronde van Frankrijk staat er nog een belangrijke afspraak in de agenda van Oliver Naesen: het BK. "Dat heb ik met stip genoteerd. Twee jaar geleden heb ik al eens van die driekleur geproefd en dat was een serieus hoogtepunt. Ik wil er opnieuw voor gaan, maar het zal een loterij zijn."

   

  "Het is verstandiger voor mij om er naartoe te gaan met weinig stress en verwachtingen. Ik ga het nemen zoals het komt. Het parcours heeft redelijk wat kasseistroken, dus dat is mooi. Het is ook dicht bij huis en er komen veel supporters. Dat is op zich al fantastisch."

  Oliver Naesen is op vrijdag 5 juli te gast in de eerste Vive le Vélo van 2019. Op de avond voor de Tour-start schuift hij mee aan tafel bij Karl Vannieuwkerke. Robbie McEwen zit die dag ook aan de tafel van Karl.