• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Koninginnenrit in Zwitserland omgegooid door lawinegevaar op Sustenpas

  De Sustenpass zat al 11 keer in het parcours van de Ronde van Zwitserland.

  De afsluitende bergrit in de Ronde van Zwitserland gaat niet over de Sustenpas. De autoriteiten hebben de weg niet vrijgegeven omdat de kans op een lawine te groot is. De renners zullen daarom een tweede keer over de Gotthardpas rijden in amper een paar dagen tijd.

  Sneeuw ligt er niet meer op wegen van de Sustenpas, zo'n 2.224 meter boven zeeniveau, maar er zijn wel nog enkele plaatsen waar het gevaar op lawines te groot is. De organisatie van de Ronde van Zwitserland zag daardoor zijn originele plan voor de koninginnenetappe van zondag in het water vallen. Die zou over de Furkapas, de Sustenpas en de Grimselpas gaan, drie cols buiten categorie.

   

  Er werd snel geschakeld en de nieuwe route voert de renners over de Nufenenpas en de Gotthardpas. De Furkapas is nu de afsluitende beklimming. Volgens de organisatie is de nieuwe route ook pittig, maar de rit is wel 43 kilometer korter.

   

  Bovendien zullen de renners de Gotthardpas vrijdag al eens kunnen verkennen want ook dan moeten ze de berg bedwingen via de kasseitjes van de Tremola-weg. 

  Uitleg van de organisatie