• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Walem: "We missen net dat laatste procentje op dit EK"

  België verloor met 2-1 van Spanje.

  Voor de Belgische U21 lijkt er na de 0 op 6 zaterdag tegen Italië enkel nog de eer op het spel te staan, al hebben ze nog een miniem waterkansje op kwalificatie. "We verliezen opnieuw op details, maar we hebben het de Spanjaarden heel moeilijk gemaakt", was de boodschap van coach Johan Walem.

  België leek Spanje in bedwang te houden en bij een 1-1-eindstand waren de Belgen mathematisch nog niet uitgeschakeld. Maar met een winnende treffer in de 90e minuut mepten de Spanjaarden het Belgische boek genadeloos dicht, al deed de 1-0-zege van Polen tegen Italië dat boek weer een piepklein beetje open.

   

  "We missen net dat laatste procentje op dit EK", analyseerde bondscoach Johan Walem de Belgische 0 op 6. "We verliezen opnieuw op details, maar we hebben het de Spanjaarden heel moeilijk gemaakt."

   

  "De groep heeft het nu zwaar. Net als tegen Polen maken details het verschil. We hebben hier op gewerkt, maar de foutenmarge moet nog kleiner. Een eindronde is een niveau hoger dan de kwalificaties. Dan moet alles nog een tikkeltje beter."

   

  "De jongens moeten blijven leren. Bij Italië en Spanje zie je meer spelers die al echt op topniveau zitten. Onze jongens moeten dat laatste stapje nog zetten."

   

  "De komende dagen zal ik de spelers meer tijd met de familie gunnen", verklapte Walem nog. Zaterdag sluiten de Belgen hun EK af tegen het thuisland Italië. "We willen tegen Italië nog laten zien dat we thuishoren op dit EK."

   

  "Ik zal morgen en overmorgen op training bekijken wie er kan spelen. Dat hangt af van vermoeidheid, zowel fysiek als mentaal. Maar ik ben niet bang om te wisselen. Ik weet dat iedereen in mijn groep alles zal geven."

  Johan Walem troost Dodi Lukebakio.

  Walem: "Of ik de groep nog kan opladen voor Italië? Zeker"

  Het waterkansje van de Belgen

  De groepsfase leek het eindstation voor de Belgen, ook de olympische droom spatte uit elkaar. Maar omdat Polen verrassend Italië klopte, behoudt ons land nog een waterkansje op de halve finales én op Tokio 2020. Al heeft het zijn lot niet meer in eigen handen. Het moet zelf met 2 goals verschil winnen van Italië op de laatste speeldag én Polen moet Spanje kloppen.


  In dat geval eindigt België alsnog 2e in groep A, al lijkt het onwaarschijnlijk dat 3 punten volstaan om beste 2e (van 3 groepen) te worden en zo de halve finales te halen. Als Engeland, dat geen IOC-land is en zijn 1e EK-duel verloor, zich kwalificeert, spelen de Belgen wel nog een barrage tegen de andere minst goeie tweede voor het laatste olympische ticket.