Ga naar de inhoud

Semenya boos op IAAF: "Ik voel me gebruikt als laboratoriumrat"

 di 18 juni 2019 20:24

Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft een document van 163 pagina's naar buiten gebracht, waarin het beargumenteert waarom het de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) gelijk gaf in het opleggen van testosterongrenzen aan atletes. "Maar de IAAF kent de implicaties niet van die behandeling", reageert Semenya.

Semenya: "Voelde me ziek tijdens hormonale behandeling"

800 meter-specialiste Caster Semenya mag (voorlopig) zonder medicatie lopen. De Zuid-Afrikaanse is een hyperandrogene atlete, waardoor ze van nature meer testosteron aanmaakt en dus ook meer mannelijke kenmerken heeft.

 

De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) wil atleten zoals Semenya verplichten om testosteronverlagende pillen te slikken. Het Internationale Sporttribunaal (TAS) gaf de IAAF gelijk, waarna Semenya in beroep ging bij het Hooggerechtshof in Lausanne. De regel om testosteronwaarden binnen de perken te houden is voorlopig opgeschort tot de volgende zitting over de zaak.

 

Vandaag bracht het TAS een document van 163 pagina's naar buiten, waarin het uitlegt waarom het de IAAF gelijk geeft om testosterongrenzen op te leggen aan atletes.

 

Semenya reageerde ondertussen op het document. "De IAAF heeft mij gebruikt als laboratoriumrat om uit te dokteren welke impact de behandeling die ze mij lieten ondergaan had op mijn testosteronniveau", zegt de Zuid-Afrikaanse.

 

"Hoewel ik mij voortdurend ziek voelde toen ik de hormonale behandeling kreeg, wil de IAAF de regels nu aan iedereen opleggen zonder de implicaties te kennen. Ik zal niet toelaten dat de IAAF mij en mijn lichaam nog een tweede keer gebruikt." 

IAAF beschouwt vrouwen met te hoge testosteronwaarde "biologisch als man"

Uit de publicatie van het TAS blijkt ook dat de IAAF vrouwen met een te hoge testosteronwaarde "biologisch als man" beschouwt. Een stellingname die veel reacties uitlokt, maar de atletiekbond verdedigde zich meteen in een mededeling.

 

"De vrouwencategorie op iets anders dan biologie baseren, zou vernietigend zijn voor die categorie en bovendien veel meisjes tegenhouden om na de puberteit nog in competitie uit te komen", schrijft de IAAF. "Onze nieuwe reglementen zijn noodzakelijk, redelijk en beschermend."