• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Oud-UEFA-preses Platini opgepakt in corruptieonderzoek WK 2022

  Het Franse gerecht heeft voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini opgepakt in het kader van een Frans onderzoek naar fraude bij de toekenning van de Wereldbeker 2022 aan Qatar. Hij is overgebracht naar het hoofdkantoor van de anticorruptiecel in Nanterre, bij Parijs.

  Naast de Franse voetballegende liggen er nog hoge piefen in het vizier. Voormalig secretaris-generaal van het Elysée onder het presidentschap van Nicolas Sarkozy - ook de woordvoerder/raadgever van de Franse president, Claude Guéant, wordt momenteel ondervraagd in Nanterre. 

   

  Sophie Dion, de raadgeefster voor sport ten tijde van Sarkozy, is net als de oud-kapitein van Frankrijk opgepakt. 

   

  Voorwerp van onderzoek - ook in Zwitserland en de Verenigde Staten trouwens - is de beslissing van 2010 om de WK-organisatie van 2022 aan Qatar toe te kennen. Platini, die van 2007 tot 2015 UEFA-voorzitter was, was in 2010 vicevoorzitter van de FIFA onder Sepp Blatter.

   

  Platini viel in ongenade bij de UEFA door een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro van Blatter. Platini kreeg van de Ethische Commissie van de FIFA eerst 8 jaar schorsing, die nadien gehalveerd werd en dit jaar afloopt. Platini heeft altijd zijn onschuld staande gehouden in deze zaak. Blatter werd 6 jaar geschorst. 

  Corruptiegeluiden van bij toekenning WK

  Vijf landen dongen mee naar de kandidatuur van de Wereldbeker 2022: Australië, Japan, Qatar, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Het werd tot veler verrassing Qatar, ondanks alle organisatorische moeilijkheden, waarbij de Britse pers meteen de corruptietrom liet horen. De media wereldwijd beschouwen het als een van de vele FIFA-schandalen uit die tijd.

   

  Toenmalig FIFA-preses Blatter liet in 2014 optekenen dat de keuze voor Qatar het resultaat van de politieke wil was van Frankrijk én Duitsland. 

   

  Het Franse parket opende in 2016 een onderzoek naar "private corruptie" aangaande de toekenning van de FIFA van het WK 2018 aan Rusland en WK 2022 aan Qatar. Het Franse gerecht is in het bijzonder geïnteresseerd in "een geheime ontmoeting" in het Elysée op 23 november 2010 met Nicolas Sarkozy, prins Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar en Platini.

  "Platini heeft zichzelf niets te verwijten"

  Intussen heeft het PR-team van Michel Platini kort gereageerd op het nieuwe hoofdstuk in het dossier. "Platini is vol vertrouwen en heeft zichzelf niets te verwijten", klinkt het.

   

  "Onze cliënt beantwoordt alle vragen. Het gaat ook niet over een arrestatie, maar over een verhoor als getuige."