• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Moeilijk gaat ook, dat bewezen Vertonghen & co op het EK in 2007

  Jan Vertonghen

  Jan Vertonghen speelde met nummer 10.

  De nationale beloften staan met hun rug tegen de muur op het Europees kampioenschap in Italië. Als ze inspiratie nodig hebben, kunnen ze naar de prestaties van hun illustere voorgangers in 2007 kijken. Zij overleefden een zware poule.

  2e in groep des doods

  Het EK van 2007 in Nederland was het startschot voor de Gouden Generatie. Een team met o.a. Jan Vertonghen, Marouane Fellaini en Kevin Mirallas werd ingedeeld in een zware poule met Portugal, Israël en Jong Oranje.

   

  In zijn openingsmatch houdt België het Portugal van United-aanwinst Nani knap op een 0-0-gelijkspel. Daarna werkt het team zich in de nesten tegen zwakke broertje Israël. Na een vroege rode kaart voor Fellaini zit de match op slot. Pas 10 minuten voor tijd haalt Mirallas de zege binnen (1-0).

   

  In de 3e en laatste groepsmatch volgt een salonremise tegen de latere Europese kampioen Nederland. Het gastland had zich al geplaatst en België heeft nog een punt nodig. Dat krijgt het team ook. 

   

  Na het openingsdoelpunt van Mirallas neemt een Nederlands B-elftal de regie in handen. Tot 20 minuten voor tijd staan de jonge Duivels 2-1 achter. En dan knalt Pocognoli België naar de halve finales én de Olympische Spelen.

   

  De EK-finale zal België niet halen. De Serviërs Kolarov - die later bij City zal voetballen - en Lierse-speler Mrdja steken daar een stokje voor.

  De olympische dribbels van Dembélé

  Een jaar later mag Jong België aan de slag op de Olympische Spelen. Ook in China schopt het team het tot in de halve finales.

   

  In de kwartfinales speelt België - met z'n tienen - een topmatch tegen Italië. Dankzij een weergaloze Dembélé eindigt de partij op 3-2. Met zijn dribbels draait hij half Italië de spaghetti in.

   

  In de halve finales en in de match om brons moeten de Belgen hun meerdere erkennen tegen respectievelijk Nigeria (4-1) en Brazilië (3-0).

  Kijk naar en volg Spanje - België

  Sporza zendt alle groepswedstrijden van de Belgen op het EK U21 in Italië uit. U kunt vanavond afstemmen op Canvas vanaf 18u. De voor- en nabeschouwing wordt gepresenteerd door Aster Nzeyimana.