• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  José De Cauwer: "Tot vorig jaar afbetaald voor Tourzege in 1989"

  José De Cauwer

  José De Cauwer: "Ik ben naïef geweest."

  José De Cauwer heeft zwarte sneeuw gezien. Dat vertelt onze gewaardeerde cocommentator in het Canvas-programma De kleedkamer. Daarin doen ook Alberto Contador en Johan Bruyneel hun verhaal over de Tour. Kijk hieronder naar enkele fragmenten. 

  De Cauwer: "Ik ben veel geld kwijtgespeeld"

  José De Cauwer (69) kent u vooral als onze vaste cocommentator in de koers, maar hij heeft ook een carrière als ploegleider achter de rug. In 1989 won hij als ploegleider de Tour met de Amerikaan Greg LeMond. De Cauwer werkte toen voor de gelegenheidsformatie ADR-Agrigel.


  "Mijn hoogtepunt en mijn dieptepunt. Omdat ik toen veel geld ben kwijtgespeeld",  vertelt hij in De kleedkamer. "Ik had bijgelegd om aan de Tour deel te nemen, ik had hotels geregeld met mijn eigen geld en ik had de koffers betaald. Naïef, maar we waren wel aan het winnen. Ik was zo fier als een gieter."

   

  Ook renners en personeel werden niet betaald. De Cauwer: "Die heb ik deels vergoed. Ik stak er mijn eigen geld in op het moment dat ik net een groot stuk grond gekocht had met hangars en gebouwen. Ik wilde het verhuren om mijn pensioen te spekken, maar ik heb alles moeten verkopen. Op de koop toe kreeg ik ook een belastingaanslag van 5 miljoen Belgische frank opgelegd."

   

  De schuldenlast heeft De Cauwer lang achtervolgd. "20 jaar heb ik afbetaald, tot vorig jaar", zegt hij in De kleedkamer.

  Bruyneel: "We hebben die 7 Tours wel gewonnen"

  Johan Bruyneel (54) was de architect achter de 7 Touroverwinningen van Lance Armstrong. Toen de Amerikaan van zijn voetstuk viel, werd hij mee de dieperik ingetrokken. Bruyneel is levenslang geschorst en moet het wielrennen op een afstand volgen.


  "Dat is niet altijd makkelijk geweest. Soms heb ik het nog moeilijk", getuigt de voormalige renner en teammanager. "Achteruitkijken levert niks op. Wat er gebeurd is, kan je niet meer veranderen."

   

  Armstrong kon voor zijn dopingsysteem destijds rekenen op de steun van Bruyneel. "Ik zeg nooit dat ik het slachtoffer van mijn tijd of het systeem ben. Als je iets beslist, moet je ook de verantwoordelijkheid dragen", beseft hij. "Ik geef toe dat we bepaalde dingen arrogant hebben aangepakt."

   

  "Maar als puntje bij paaltje komt, vind ik dat Lance en onze ploeg die Tours wel gewonnen hebben. Ook al staan we niet meer op de erelijst. Je kan toch geen 7 jaar geen winnaar hebben? Niemand is opgestaan om die titels op te eisen. Dat vind ik tekenend voor die tijd."

  Contador: "Ik kreeg hoofdpijn en ik viel"

  Ook Alberto Contador (36) heeft een hoofdrol gespeeld in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk. In De kleedkamer vertelt de tweevoudige eindwinnaar dat zijn carrière ook kon afgelopen zijn nog voor ze begonnen was.

   

  "In 2004 is er iets gebeurd dat mijn visie op het leven volledig veranderd heeft", vertelt de voormalige Spaanse renner in De kleedkamer. "Tijdens de voorbereidingswedstrijden voor de Tour kreeg ik erge hoofdpijn. Ik kon zelfs niet meer trainen, maar ik moest en zou mijn droom wel waarmaken: de Ronde van Frankrijk rijden."

   

  "Dan moest ik wel voorbereidingskoersen rijden. In Asturias weet ik nog dat ik 40 kilometer reed, meer niet. Ik kreeg stuiptrekkingen op mijn fiets, ik verloor het bewustzijn en ik viel."


  De 21-jarige Contador had een hersenbloeding. "In het ziekenhuis wisten ze niet wat er gebeurd was met me. Ze wisten het niet of het kwam door de val of het daarvoor al gebeurd was. Ik mocht het ziekenhuis verlaten, maar de dag erna hoorden mijn ouders om 5 uur 's ochtends geklop. Ik had weer stuiptrekkingen en de bloeding was veel erger", herinnert hij zich.

   

  "Nu wisten ze niet of ik de ene helft van mijn lichaam nog zou kunnen bewegen. Gelukkig konden ze me opereren. Daardoor heb ik een litteken van oor tot oor."


  "Hoe erg het ook was, door dat voorval heb ik wel bereikt wat ik bereikt heb. En mijn visie op het leven is wel veranderd. Ik zie nu beter in wat echte problemen zijn", besluit Contador.

  De volledige aflevering van De kleedkamer kunt u bekijken op VRTNU.be. Ruben Van Gucht praat met 4 Belgische ploegleiders van Tourwinnaars. En u krijgt ook een exclusieve kijk in het privéleven van oud-winnaars Alberto Contador en Andy Schleck.