• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Red Wolves zetten stap achteruit: "Niveau BENE-League is niet hoog genoeg"

  De Red Wolves eindigden laatste in hun kwalificatiegroep.

  De Red Wolves eindigden laatste in hun kwalificatiegroep.

  De Belgische handballers grepen naast kwalificatie voor het EK. Voor het volgende EK 2022 moeten ze zelfs prekwalificaties afwerken. "Dat is een stap achteruit", zegt ex-assistent-coach Michel Kranzen. "De Red Wolves slagen er niet in om een constante in hun prestaties te brengen."

  Kranzen: "Dit is een gemiste kans"

  In de EK-kwalificatie eindigde België troosteloos laatste in zijn groep, met 1 punt uit 6 wedstrijden. "Naast een EK-ticket grijpen is zeker een gemiste kans", zegt ex-assistent-coach Michel Kranzen.

   

  "Er was meer mogelijk in deze EK-kwalificatie. Als je begint met een topprestatie in Servië (27-27) en een beloftevolle wedstrijd speelt tegen Kroatië (25-30-nederlaag), dan zijn de matchen die daarop volgden een ontgoocheling."

   

  Speler Simon Ooms en coach Arnaud Calbry hekelden het gebrek aan agressiviteit en engagement bij de Red Wolves. Is dat terecht? "In de verdediging misten we inderdaad de nodige dosis agressiviteit. Te weinig engagement? Ik kan me niet voorstellen dat iemand die op het terrein staat, zich niet voor 100 procent geeft."

   

  Is het niveau van de BENE-League niet hoog genoeg? De Serviërs en de Kroaten spelen in hoogstaande competities. "Dat kan je zeker zo stellen. Wanneer je in 3e klasse voetbalt en je speelt tegen een eersteklasser in de Beker, dan kan je af en toe wel eens verrassen. Maar daarom ben je nog geen volwaardige eersteklasser", zegt Kranzen. "Dat is ook zo in handbal."

   

  "We hebben tegen Servië een goede match gespeeld, ook in het verleden. Maar we zijn er nog niet in geslaagd om een constante te brengen in onze prestaties."

  "Prekwalificaties spelen is stap achteruit"

  In tegenstelling tot België plaatste Nederland zich wel voor het EK handbal. "Ik denk dat de huidige Nederlandse generatie gewoon sterker is dan de Belgische", zegt Kranzen. "Zij hebben meegedaan een EK's en WK's voor de jeugd, wij niet. En die generatie is nu aan het komen."

   

  "Bovendien spelen er meer Nederlanders in het buitenland. En dan krijg je een vorm van compensatie. Maar vorig jaar zaten we wel dicht bij het niveau van Nederland, nu niet meer."

   

  Nederland had in zijn kwalificatiepoule ook wel wat minder zware tegenstanders. "Ik denk dat Estland en Letland niet te vergelijken zijn met Servië en Kroatië", zegt Kranzen.

   

  Voor het EK 2022 moeten de Red Wolves de volgende keer een prekwalificatieronde spelen. "Dat is een stap achteruit. Maar deze groep moet dan weer vol gaan voor de EK-kwalificatie. Op een agressieve en geëngageerde manier."