• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Martinez: "Tielemans op EK U21? Dat zou zeer negatief geweest zijn"

  Youri Tielemans had op dit EK in theorie in actie kunnen komen.

  Roberto Martinez mag volgend jaar met zijn gouden generatie proberen te oogsten op het EK, maar de Duivels van de toekomst kunnen zich dezer dagen tonen aan de coach van de A-ploeg op het EK U21. Martinez benadrukt vooral het leerproces dat de jonge Duivels meemaken in Italië.

  "Les van zondag bereidt de spelers voor op de toekomst"

  Roberto Martinez analyseerde de nederlaag van België tegen Polen als "een duidelijk voorbeeld van een toernooimatch". "Of het te maken had met maturiteit? Dat zou ik niet zeggen", analyseert de bondscoach van de "grote jongens" de leerschool.

   

  "Je kunt je niet voorbereiden op dit toernooigevoel. Je krijgt zelden een kans om zo'n EK te spelen, want je bent niet altijd gekwalificeerd. Het is geen kwestie van maturiteit, wel van ervaring. We hebben deze momenten nodig als team."

   

  "Als speler moet je zoiets meemaken. Niemand kan je zeggen wat er zal gebeuren en dat je niet mag verstijven, dat je je er niet mag door laten beïnvloeden."

   

  "Maar zulke tegenslagen krijg je alleen op een toernooi. De les die deze spelers zondag geleerd hebben, bereidt de ploeg voor op de toekomst. Voor woensdag is alles duidelijk: we moeten winnen tegen Spanje."

  "Tielemans? Hij heeft dit EK niet nodig"

  Enkele landen brengen op dit EK spelers in stelling die al visitekaartjes op het hoogste niveau hebben afgegeven. Zo rekent Italië, tegenstander van de Belgen, op Juventus-spits Moise Kean. Bij België had Youri Tielemans op dit EK in actie kunnen komen, maar volgens Roberto Martinez heeft dat plan geen seconde op tafel gelegen.

   

  "Alles heeft te maken met planning. Youri was niet betrokken bij deze kwalificatiecampagne, hij maakte geen deel uit van deze groep. Hij is jong genoeg om hier te spelen, maar hij was al langer klaar voor de Duivels en heeft brons gepakt op het WK."

   

  "Het zou zeer negatief geweest zijn voor hem om de stap terug te zetten naar de U21. En het zou ook negatief geweest zijn voor de spelers die hij dan belemmert op die positie, jongens die twee jaar gevochten hebben voor deze kwalificatie."

   

  "Je moet niet zo reageren omdat andere leden dat wel doen. Youri staat al te ver voor op zijn ontwikkeling. Youri heeft dit niet nodig. Dat hij ons land aan een ticket voor de Spelen had kunnen helpen? Neen. Je wint er niets bij door 1 speler in te brengen na een lastig seizoen."