• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Joos: "Sarri is sprong in het diepe, afwachten of hij goeie badmeester is"

  Maurizio Sarri (l) met zijn voorganger Massimiliano Allegri.

  Maurizio Sarri (l) met zijn voorganger Massimiliano Allegri.

  Maurizio Sarri is de opvolger van Massimiliano Allegri bij Juventus en dat laat zowel Juve- als Napoli-fans niet onberoerd. "Het is een moedige keuze van Juventus, dat zich zal moeten aanpassen aan Sarri en niet andersom", zegt Sporza-voetbalcommentator en Serie A-kenner Filip Joos.

  "Dat Maurizio Sarri vertrekt bij Chelsea zat er natuurlijk aan te komen. Bij Chelsea voelde hij niet echt het vertrouwen en dat is net waar zijn methode op gebaseerd is", weet Filip Joos. "Hij moet de spelers meekrijgen in zijn denkwijze en daarvoor is vertrouwen nodig. Dat moet hij geven en moeten de spelers krijgen."

   

  "Bij Chelsea begon dat eigenlijk goed, maar dat keerde na de eerste nederlaag tegen Tottenham. Ik denk dat de figuur van Eden Hazard daar ook mee te maken had. Hazard is een voetballer die Sarri's denkwijze en ideeën overstijgt en Sarri kon hem niet kneden zoals dat bijvoorbeeld met Dries Mertens wel gelukt was."

   

  "We zullen bij Juventus zien of Hazard hem in die mate veranderd heeft, want in Turijn krijgt hij immers te maken met Cristiano Ronaldo. Die is ook niet echt kneedbaar. Maar als Ronaldo in de eerste 5 matchen pakweg 8 keer scoort, dan kan dat een mooie trampoline zijn voor Sarri. Dan heeft hij Ronaldo mee en als je hem mee hebt, is er veel mogelijk."

  Eden Hazard en Maurizio Sarri

  Eden Hazard en Maurizio Sarri

  "Moedige keuze van Juventus"

  Bij Juventus zal Maurizio Sarri wel voor een stijlbreuk zorgen. "Ze gaan in Turijn van het rationele van Allegri naar het emotionele van Sarri. Ik denk dat ze bij Juventus het gevoel hebben dat er in deze ploeg niet veel rek op zit qua transfers en dat ze daarom voor een totaal tegenovergestelde coach gekozen hebben", zegt Filip Joos.

   

  "De ploeg is natuurlijk sterk genoeg om weer kampioen te kunnen worden. Het zou een affront zijn om niet te winnen met Juventus, ook al wordt het opletten voor het Inter van Antonio Conte."

   

  "Het is moedig van Juve om voor Sarri te kiezen. Die keuze is niet voor de hand liggend. Het is een mooie gok, die eigenlijk niet past bij het rigide Juventus. Ze slaan een nieuwe weg in en dat moet je toch maar doen na 8 titels op rij. Dat vind ik knap. Maar het is een sprong in het diepe en we zullen zien of Sarri een goeie badmeester is."

  Knap dat Juventus een nieuwe weg inslaat na 8 titels. Het is een sprong in het diepe en we zullen zien of Sarri een goeie badmeester is.

  Filip Joos

  "Juventus moet zich aanpassen aan Sarri"

  Opvallend: zowel de harde kern van Juventus als die van Sarri's ex-club Napoli is niet opgezet met de keuze van Juve voor Sarri. "Bij Napoli knorde hij voortdurend op Juventus, dat zijn de supporters met hun olifantengeheugen nog niet vergeten. Voor Juve-fans heeft hij het paleis aangevallen en was hij de vijand omdat hij een heel andere stijl had. En ook omdat hij Napoli bijna kampioen maakte", klinkt het.

   

  "Sarri die trainer van Juventus wordt, dat is toch een beetje de nar die koning wordt. Maar als hij hen naar de Champions League-trofee loodst, dan zal hij ook van de fans de troon krijgen."

   

  "De Napoli-supporters zien het dan weer als verraad dat Sarri na een jaartje vagevuur bij Chelsea naar de hel van Turijn trekt. Hij was één van hen en vocht tegen de macht uit het noorden, maar wordt er nu door ingelijfd. Net zoals veel Napolitanen in het verleden naar het noorden trokken op zoek naar werk. Sociocultureel is dat iets wat de gemoederen zeer beroert."

   

  "Sarri bij Juventus wordt in elk geval bijzonder. Het is ook afwachten of hij ook in Turijn in zijn geliefkoosde trainingspak naast het veld zal staan. Ik vind niet dat hij zich moet aanpassen en een pak aantrekken. Neen, hij hoeft zich niet aan te passen. Er is maar één kans om te winnen en dat is als Juventus zich aanpast aan Sarri."

  Maurizio Sarri verkiest een trainingspak boven een kostuum.

  Maurizio Sarri verkiest een trainingspak boven een kostuum.

  Als Napoli-coach stak Sarri nog zijn middenvinger op naar de Juve-aanhang: