"Van Aert of Evenepoel? Moeilijk om tussen die twee te kiezen"

  Wout van Aert.

  Ook Sven Nys is onder de indruk van wat Wout van Aert en Remco Evenepoel dezer dagen uit hun benen schudden. De Sporza-wielercommentator ziet het allemaal graag gebeuren: "Met deze jonge renners ziet de toekomst van ons wielrennen er zeer goed uit."

  Sven Nys is cocommentator op Eén tijdens de Ronde van België. Hij heeft de uitspattingen van Remco Evenepoel, die de slotdag als leider ingaat, deze week dus op de voet kunnen volgen.

   

  Met één oog heeft Nys ook de Dauphiné, met een beresterke Wout van Aert, in de gaten gehouden. Op Radio 1 kreeg Nys de vraag voorgeschoteld wie de meeste indruk op hem gemaakt heeft: Evenepoel of Van Aert.

   

  "Het is moeilijk om tussen die twee mannen te kiezen", zegt Sven Nys.

   

  "Laat me beginnen met wat Wout doet, op het allerhoogste niveau, tegen jongens die zich voorbereiden op de Tour de France."

   

  "Zijn prestaties in de Dauphiné zijn indrukwekkend, zowel in de tijdrit als de sprint die hij won. Dus staat dat misschien wel wat hoger aangeschreven."

  Wat past het beste bij Van Aert: een tijdrit of een spurt?

  Nys: "Ik denk dat de tijdrit Wout het beste ligt. Van nature is Wout iemand die heel lang hoge wattages kan fietsen. Een massasprint is een ander verhaal, want in zijn team zal hij vooral Dylan Groenewegen moeten piloteren."


  "De echte punch van een Groenewegen heeft Wout niet, maar Wout kan met zijn kracht en positionering wel een sprint winnen. Dat vind ik op zich heel knap."


  "Wout is een van de grote favorieten op het BK tijdrijden later deze maand. Hij verslaat in de Dauphiné een Tom Dumoulin, Tejay van Garderen..."


  "Het wordt een heel leuk BK, met verder ook onder anderen Victor Campenaerts en Remco Evenepoel. Ik kijk daar echt naar uit."

   

  "In de Ronde van Frankrijk is Wout, met deze vorm, in staat een rit te winnen en zelfs in het openingsweekend met de ploegentijdrit heel dicht bij de gele trui te komen."

   

  "Maar: Wout is ook meegenomen om te knechten voor sprinter Groenewegen en om Steven Kruijswijk, zijn kopman in de bergen, uit de wind te zetten. Dus zal alles ervan afhangen welke rol Wout krijgt in de ploeg." 

  "Evenepoel is ook indrukwekkend"

  Rijdt Van Aert in de Dauphiné op WorldTour-niveau, in de Ronde van België komt Remco Evenepoel op een iets lager trapje ongemeen sterk uit de verf.

   

  Nys: "Wat Evenepoel doet in ons land - ook tegen WorldTour-renners, zoals een Tim Wellens - is óók indrukwekkend."

   

  "Evenepoel krijgt vandaag de kans om de Ronde van België naar zijn hand te zetten. Er moet al heel veel gebeuren om hem de eindzege af te nemen en dat is knap, want er zijn veel renners die die ronde al lang willen winnen."

   

  "Of dit naar zijn hoofd zal stijgen? Evenepoel kent de gevaren van de roem. Het is goed dat hij een entourage heeft die hem heel rustig houdt. Hij heeft veel respect voor zijn collega's en beseft dat de weg nog lang is."

   

  "Anderzijds is Remco een leidersfiguur die op zijn 19e al zeer dominant overkomt en nu al de lijnen uitzet. Dat siert hem. Op termijn wordt Remco een ronderenner op het hoogste niveau, daar ben ik bijna zeker van." 

   

  "Met jeugdige renners als Evenepoel en Van Aert ziet de toekomst van het Belgische wielrennen er in elk geval heel goed uit."