Om 9u al 32 graden: opgelet, Belgische beloften, straks op het EK!

  Hier openen de Belgen vanavond hun EK.

  Om 18.30u begint voor de Belgische beloften het EK U21 met een match tegen Polen. Het is meteen een cruciaal duel, want met ook nog kleppers als Italië en Spanje in de poule is een overwinning zo goed als een must voor het restant van het toernooi.

  België-Polen vindt plaats in Reggio Emilia, Italië-Spanje later in de avond voor 30.000 toeschouwers in een uitverkocht Bologna.

   

  U kunt de match van de Belgen live bekijken op Canvas en sporza.be, met commentaar van Filip Joos. 

   

  "Spanje en Italië zijn de twee grote favorieten in de groep. België en Polen hinken qua status een beetje achterop, maar het land dat straks wint, legt die twee grote favorieten wel het vuur aan de schenen", zegt Joos.

   

  "De Belgen willen in de halve finales geraken, maar ze missen een aantal belangrijke spelers. Zinho Vanheusden en Landry Dimata waren zeer belangrijk in de voorronde, waarin België geen enkele wedstrijd verloor. Nochtans speelde België tegen landen met een zekere renommee, zoals Turkije en Zweden."

   

  "Maar als je de spelersgroep van de Belgen bekijkt, zie je wel namen, ervaring en kwaliteit. Dodi Lukebakio, een beetje in mineur vertrokken bij Anderlecht en Charleroi, heeft een geweldig seizoen beleefd in Düsseldorf. Je hebt een middenveld met aanvoerder Schrijvers en Heynen, die afgelopen seizoen geweldig was bij KRC Genk..."

  Volg de match straks live via onderstaande link:

  "Opletten voor Poolse topschutter"

  Wat mogen we van Polen verwachten? "Bij Polen heb je die ene goeie spits: Dawid Kownacki", zegt Filip Joos.

   

  "Kownacki was overall-topschutter in de voorronde met 11 goals, waarbij wel een aantal penalty's. Die jongen heeft met het A-elftal van Polen twee wedstrijden gespeeld op het WK 2018 in Rusland."

   

  "Ze zeggen dat Polen een defensief team is, maar dat moeten we nog zien. Ik verwacht hoe dan ook een vrij trage wedstrijd. Het is hier immers bloedheet: 's ochtends om 9u al 32 graden. Dat zal echt een rol spelen. Als je hier als een komeet uit de startblokken schiet, trap je na een halfuur op je adem."

   

  Waakzaamheid is dus geboden, maar toch blijft de opdracht voor de Belgen even moeilijk als duidelijk: winnen.

   

  Want na Polen komen dus Italië en Spanje. Joos: "Als je ziet wie bij Italië speelt: dat is toch niet min. Neem Moise Kean van Juventus, Nicolo Zaniolo van Roma en Fiorentina-spits Federico Chiesa."

   

  "Ook Spanje heeft enkele A-internationals overgeheveld naar de beloften, omdat ze dit toernooi zeer serieus nemen."

   

  "De enige vraag die ik heb: moest Youri Tielemans hier niet zijn in de Belgische ploeg? Hij had het middenveld kunnen dragen."

   

  "Ik begrijp echt dat coach Johan Walem kiest voor de jongens die dit EK-ticket afgedwongen hebben, maar de afwezigheid van een speler als Tielemans geeft je wel een kleine achterstand tegenover die andere landen."